SJØVEGAN: Arbeiderpartiveteranen er nok en gang å finne på valglista til Salangen Ap. Rønhaug har en lang politikerkarriere siden han starta som politiker på Nordmøre på starten av 60-tallet.

Vært med lenge

Men han starta ikke opp med politikk i studietiden, som mange andre gjorde på den tiden.

– Nei, og det tror jeg en bare skal være glad for fordi da hadde jeg havna så langt til venstre som det er mulig å komme. Men jeg var kanskje ikke i det rette miljøet for å starte med politikk den gangen, sier han.

I Salangen har han vært med i politikken siden midten av 70-tallet. Han har ledet Arbeiderpartiet i nærmere 30 år. Han har vært varaordfører sammenhengende i 10 år, og har årevis erfaring fra formannskap og kommunestyret.

– Jeg ble spurt om å stille opp. Men jeg har sagt fra at jeg ikke vil stå i veien for de yngre. Men de ville nå ha meg med. Jeg må innrømme at jeg er litt stolt. Jeg trives veldig godt i dette miljøet, særlig når jeg ser det er mange unge med, sier veteranen.

Engasjement

Rønhaug har også markert seg som leder av Salangen historielag i 30 år.

– Hva tror du om valgkampen i Salangen?

– Jeg håper at vi klarer å få frem engasjementet. Det har jo endret seg stort fra den tiden man kjempet for posisjoner i lokalpolitikken. Jeg er ikke i føringen i partiet og skal heller ikke fortelle andre hvordan de skal gjøre det. Jeg skal gjøre mitt, men jeg håper engasjementet skal prege Ap under valgkampen. Da har jeg god tro på et godt valg, sier han.

– Det er også på tide med et politisk skifte. Om Ap får makt, og med programmet i nevan står på i forhold til økonomiske styring, kultur og kommmunale tjenester vil det bli bedre i Salangen. Vi har fått flere medlemmer der mange er unge. Derfor tror jeg også det blir lettere å drive valgkamp. Jeg har en god tro foran dette valget, sier han.

Astafjord kommune

Som mange andre taler Rønhaug for at kommunereformen blir et sentralt tema i perioden.

– Det nytter ikke å være tilbakelent i denne situasjonen. Det har jeg svært liten sans for. Om ordførerne i Lavangen, Salangen og Gratangen gjør det risikerer vi at toget går og vi får ingen valg, sier han.

– Hvordan ser ditt fremtidige kommunekart ut?

– Jeg prøver å være realistisk. Jeg ser Salangen, Lavangen, Gratangen, Ibestad, Bardu og Dyrøy som et godt alternativ. Da er vi tilbake til den gamle Astafjordkommunen, sier han.

– Hvilke muligheter gir du den blå-blå regjeringen fremover?

– De fortsetter ikke etter neste stortingsvalg. Det går ikke an, slår han fast.

– Og Frp er i ferd med å gå i oppløsning. Heldigvis har vi ikke dette partiet i Salangen. Jeg vil ikke ha de hit, de får nå bare seile sin egen sjø, sier Rønhaug.