BARDUFOSS: Onsdag kveld måtte formannskapet i Målselv ile til med et telefonisk hastemøte for å stille simpel kausjon for et lånebeløp på inntil 7 millioner kroner. Hastemøtet var nødvendig for å unngå stopp i den videre framdrifta med storhallen.

Det er økte kostnader til blant annet utvidelse av garderobekapasiteten, endringer av tribune og klatrevegger, værforhold, grunnforhold og kraftige svekkelse av kronekursen som har ført til større finansieringsbehov.

Av det økte byggelånet på 16 millioner kroner, vedtok formannskapet onsdag kveld å stille simpel kausjon for et lånebeløp på inntil 7 millioner kroner. Den langsiktige gjelda for prosjektet øker dermed fra 22 millioner til 29 millioner kroner, etter at momskompensasjon, RDA-midler og tippmidler er gått fra.

– Det er ingen dramatikk i dette, sier prosjektleder Geir Gillebo.

– Komplett

– En del av de økte kostnadene skyldes at vi ønsker å gjøre anlegget mest mulig 100 prosent komplett når vi først holder på. Derfor har vi blant annet bygget en full etasje til på tilbygget, for å få to fulle garderrober. Dette vil vi tjene inn igjen på utleie, sier Gillebo.

I saksframlegget til formannskapet er rådmannen kritisk til at kommunen ikke tidligere er blitt orientert om overskridelsene og behovet for ytterligere finansiering.

Geir Gillebo forsvarer seg med at de ikke var klar over at banken vil stille krav om kommunal kausjon før helt til det siste i prosessen.

– Vi ble sjøl tatt litt på senga der. Vi trodde det holdt med sikkerhet i bygget og den kommunale garantien som tidligere er gitt , sier Gillebo.

Han roser kommunen for å ha tatt tak i saka fort, slik at stopp i framdrifta unngås.

I saksframlegget påpeker da også rådmannen at BOIF er avhengig at finansiering kommer på plass innen rimelig tid, slik at hallen ferdigstilles.

– For hver dag åpning av hallen blir utsatt, innebærer det et inntektstap, heter det.

– Ingen problem

Geir Gillebo ser ingen problem med at den langsiktige gjelda øker fra 22 til 29 millioner kroner.

– Nei, vi får en billig hall uansett. Og vi har sikre leieinntekter. Fylkeskommunen alene skal leie for én million kroner i året i 20 år. I tillegg kommer utleie til Forsvaret. Danske Bank har gjort grundige vurderinger som viser at dette er et godt prosjekt, sier Geir Gillebo.