FINNSNES: - Forslag til færre og enklere krav ved utleie av boliger vil føre til nye og rimeligere boligmuligheter -  spesielt for studenter, mener Lavik, som også er formann i Lenvik FpU.

- Det er ikke til å legge skjul på at det er enorme utfordringer å bosette alle studentene rundt om i landet. I Stavanger ble for eksempel flere hundre leiligheter tatt av markedet i en by hvor de allerede hadde landet høyeste leiepriser - nettopp på grunn av for strenge krav, forteller hun.

Kommunaldepartementet sender i disse dager et forslag til forenkling av byggesaksforskrifter og tekniske forskrifter, på høring.

Les også: - Du er et "jåssjån" som ikke er tørr bak øra

- Enklere og billigere

Tidligere har det vært stilt samme tekniske krav (tilgjengelighet, energi, takhøyde, utsikt) til rom som gjøres om fra for eksempel et loft til et soverom i eldre hus.

- Nå forenkles dette, slik at man ved en omgjøring slipper de fleste kravene. Krav som berører sikkerhet og helse slik som brannsikkerhet og rømningsveier, endres ikke, forklarer hun.

Forslaget vil, ifølge henne, resultere i en enklere og billigere omgjøring av egen bolig. Dette vil igjen medføre at man får bedre utnyttelse av eksisterende boliger, samt vil dette også øke antall utleiehybler på markedet.

- Forslaget vil føre til at langt flere privatpersoner kan åpne hjemmene og kjellerleilighetene sine til studentene. Boligprisene i mange av studentbyene rundt om i landet er sprengt, og nå fjernes en rekke unødvendige krav for å gjøre det enklere for folk å bruke boligene sine slik de ønsker for å få flere utleiehybler på markedet, påpeker Lavik videre.

Les også: - Ja til søndagsåpne butikker!

- Studentene til gode

Over hele landet er det eksisterende hus med kjellere og loft som kan utnyttes bedre og gjøres om til enten hybler eller leiligheter. Lavik vil gjøre det både enklere og billigere å tillate dette.

-  Dagens strenge krav til sikkerhet beholdes, men vi skal ikke lenger blande oss i om det er høyt nok under taket, om utsikten er god nok eller om planløsningen gjør det vanskelig å møblere en kjeller som man vil gjøre om til en stue, fortsetter Lavik.

En forenkling av disse reglene vil resultere i et bedre boligmarked, noe som vil komme studentene til gode, avslutter hun.