FINNSNES: I april i fjor søkte Nordborg videregående skole (VGS) til Utdanningsdirektoratet om å få tilby et nytt utdanningsprogram for studiespesialisering med inntil 75 plasser. Nå - nesten ett år senere - har direktoratet gitt sitt svar - søknaden imøtekommes delvis.

– Skolen godkjennes for en utvidelse med utdanningsprogrammet studiespesialisering med inntil 45 elever, heter det i vedtaket fra Utdanningsdirektoratet.

Samtidig får Nordborg VGS innvilget sitt ønske om at utdanningsprogrammet for medier og kommunikasjon (30 elevplasser) tas bort fra skolens godkjenning, samt at elevtallet ved utdanningsprogrammet service og samferdsel reduseres fra 40 til 30 elevplasser.

Det betyr at Nordborg VGS fra og med høsten 2015 innen sine utdanningsprogram og programområder har totalt 205 elevplasser.

Negativ uttalelse

I forbindelse med søknaden om elevtallsutvidelsen har Troms fylkeskommune uttalt seg negativt. Blant annet i forhold til hvordan Nordborg VGS går i konkurranse med Senja VGS med et godkjent utdanningsprogram for studiespesialisering.

– Det har over år vært ei fordeling hvor Nordborg har hatt helse- og oppvekstfagene og Senja har hatt studespesialiserende. Det har gitt stabilitet mellom skolene, het det i uttalelsen fra fylkeskommunen, hvor det videre ble gjort et poeng om at en eventuell reduksjon i elevtallet vil føre til en reduksjon i antall programfag.

Til etteretning

Utdanningsdirektoratet legger i sin vurdering vekt på at det er privatskolelovens mening å legge til rette for alternative skoler. Likevel tar direktoratet også fylkeskommunens anførsel til etterretning.

– På denne bakgrunn godkjenner Utdanningsdirektoratet et mindre elevtall enn det skolen har søkt om.

Bakgrunnen for at Nordborg VGS søknad, er at de ønsker å tilby tilbudet om studiespesialisering til sine elever som går på ungdomsskolen. Videre at det har vært et ønske om å kunne fortsette på studiespesialiserende og ikke måtte velge yrkesfag.