FINNSNES: Det var Dagens Næringsliv som la ut saken onsdag ettermiddag. Onsdag morgen gikk det ut to børsmeldinger fra Norwegian Royal Salmon (NRS). Den ene var selskapets ferske kvartalsresultat. Den andre var meldingen om at primærinnsider Fredd-Jarle Wilsgård hadde kjøpt 15.500 aksjer dagen før kvartalstallene ble offentliggjort.

Skal undersøke

Oslo Børs overvåker og undersøker rutinemessig slike saker, forteller kommunikasjonsdirektør Per Eikrem.

- Vi har ikke konkludert i den saken, men har selvfølgelig fanget den opp, sier han.

Han forstår at folk reagerer, men sier tidspunktet i seg selv ikke er avgjørende, sier han.

- Jeg skjønner veldig godt at det stilles spørsmål og at folk synes det ser merkelig ut, men regelverket er veldig klart. Tidligere var det en rød periode 30 dager før kvartalspresentasjonen. Nå er det avgjørende om vedkommende hadde innsideinformasjon, sier han.

Eikrem sier primærinnsidere har plikt til å undersøke om det foreligger innsideinformasjon før de handler. I denne saken vil de rutinemssig gå gjennom saken, og eventuelt sende en rapport til Finanstilsynet, avhengig av hva de finner. En primærinnsider er en person i styret eller ledelsen definert av selskapet selv som er underlagt krav til handel og rapportering av handler.

Visste ikke

Wilsgård kjøpte sine aksjer for 54,91 kroner stykket, og da kvartalstallene kom onsdag morgen, ga de aksjen et løft til så høyt som 60 kroner. Det ga NRS-innsideren i følge Dagens næringsliv en gevinst på nesten 79.000 kroner. Wilsgård bedyrer imidlertid at han ikke visste noe om kvartalstallene.

- Jeg skjønner at det kan se rart ut, sier Wilsgård til Dagens Næringsliv.

Wilsgård forteller at han fikk en kjøpsanbefaling etter at kursen falt på mandag.  Han la inn en ordre hos sin megler tirsdag morgen om å kjøpe aksjer hvis kursen gikk under et visst nivå. Da dette skjedde «gikk det automatikk i det».

– Det skjedde litt for fort. Megleren tenkte nok ikke på meg som primærinsider, og jeg fikk beskjed i går om at det var gjort en transaksjon da børsen var stengt, sier Wilsgård.

- Det er egentlig en misforståelse, for jeg er varamann i styret og har ikke hatt befatning med styret og får ikke styrepapirer, sier han.

- Du hadde ikke sett kvartalstallene?

- Nei er du gal, sier han.

Wilsgård sier han ikke koblet kjøpet med den nært forestående resultatfremleggelsen.

- Jeg ser i ettertid at jeg burde ikke gjort det, men jeg var ikke nøye nok med å tenke gjennom datoene i forhold til det som skjer, sier han.

Finansdirektør Ola Loe i NRS vil ikke si om han synes tidspunktet for kjøp var uheldig, men bekrefter at det ikke er noen automatikk i at varamedlemmer i styret får tilsendt informasjon.

- Varamedlemmer får ikke tilsendt styrepapirene, med mindre de blir innkalt til styremøte, sier han.

Fredd-Jarle Wilsgård har tidligere gitt beskjed at han ikke kommenterer saker i Folkebladet.