SJØVEGAN: Fantomtegningene ble laget av VG-tegner Harald Nygård i 1998. De er tegnet ut fra to ulike vitner i saken som har observasjoner på svært interessante tidspunkt. Derfor ønsker politiet nye tips i den snart 17 år gamle uløste drapsaken.

Uløste saker

Det var VG som mandag fortalte om tegningene i forbindelse med en større artikkel om Norges 32 uløste drapssaker.

Nært åstedet

Et annet vitne kjørte fra sykehjemskrysset i retning Sjøvegan omkring klokka 22.15 13.juli 1998. Dette er et svært aktuelt tidspunkt i forhold til når politiet mener Bendiktsen ble drept.

– Dette vitnet så flere personer ved hovedinngangen til Sjøvegan videregående skole som ligger nært åstedet. Vitnet forteller at en av dem så mot henne. Vitnet lurte på hva de gjorde der så sent på kvelden, hun lurte blant annet på om de gjorde innbrudd på skolen. Mannen som så mot henne ved skolen hadde hun også lagt merke til ved tivoli på Sjøvegan 11.juli. Dette var under «Sommer i Salangen».

Mye informasjon

Rasmussen utelukker ikke at vitnene har observert samme person.

– For vitner er det store utfordringer å beskrive personer på denne måten i samarbeid med en tegner. Det er mange ulike momenter som kommer inn. Vitner har også store forskjeller i evnen til beskrivelser.Men sammen med øvrig taktisk/teknisk informasjon i saken kan dette bidra til sakens løsning, sier han.

– Hvorfor har dere ikke gått ut med tegningene tidligere?

– Det er alltid en usikkerhet rundt slike tegninger samtidig som det vil komme inn store mengder informasjon å bearbeide. Politiet gjorde en vurdering den gangen at det ikke var hensiktsmessig. Vi prøvde å kartlegge alle bevegelser i Salangen. Dette var svært ressurskrevende. Fra 13.juli til 15.juli, hadde vi for eksempel 11.000-12.000 elektroniske spor å følge. På det meste jobba 52 ansatte fra politiet i saken, sier han.

Tror på tips

– Hvorfor gå ut med dem nå?

– Vi vil ikke la noe være uprøvd. Det mottoet har vi hatt i alle år. Vi ønsker fortsatt å følge alle løse tråder i saken, sier Rasmussen.

– Tror du dette kan føre til nye tips?

– Vi vil nok helt sikkert få tips, Responsen er vanligvis stor, svarer han.

– Har dere ressurser til å følge dem opp?

– Det var et godt spørsmål. Per i dag har vi ikke det. Lensmannskontoret er ikke i stand til å håndtere store mengder tips. Men vi legger til grunn at vi kan få tilført ressurser om det blir nødvendig, sier han.

Fant messingknapp

Det er ikke bare fantomtegningene politiet går ut med. Det ble også funnet en en messingknapp i yttergangen på åstedet som de ikke har funnet ut hvor stammer fra. Knappen har et elefantlignende motiv.

– Vi har fulgt dette sporet helt til Singapore hos hovedprodusenter til klesindustrien. Den har et spesielt utseende og vi klarer ikke å knytte den til noen, sier han.

Det såkalte «Tysklandsporet» er fortsatt aktuelt å følge.Rasmussen venter fortsatt på grønt lys fra tyske myndigeter.

– Det tyske politiet er grundige og vi må bare forholde oss til det, avslutter Rasmussen.

Les hele historien i Folkebladets papritutgave mandag.

Hans Roar Rasmussen lensmann i Salangen Foto: Morten Dokka