SJØVEGAN: Totalt for alle Folkebladets nedslagskommuner økte folketallet med 131 personer i 2014. Det ble 1403 flere personer i hele Troms, noe som er den største prosentvise økningen i hele landet.

Overraskende tall

Men ”motoren” i Midt-Troms i motsetning til de andre bykommunene mister innbyggere. Lenvik kommune hadde 11.535 innbyggere første januar. Det er 22 færre sammenlignet med året før.

– Tallene overrasker meg fordi vi har hatt plusstall i mange år. Jeg kan heller ikke se en åpenbar årsak nå til at vi blir færre, sier kommunepolitiker Martin Ness (Ap) i Lenvik kommune.

– Lenvik klarer ikke å vokse som de andre bykommunene?

– Veksten i Tromsø skjer jo mye på grunn av Universitetet. Også Harstad kommer godt ut på grunn av høyskoleutdanning. Her er jo Finnsnes bare i startgropa. Men jeg mener vi må ta disse tallene på alvor og finne ut hvorfor det er slik, sier han.

– Du skylder ikke på den politikken som er ført i Lenvik de siste årene?

– Politikken som Høyre fører sentralt, spesielt sentraliseringspolitikken har jeg liten sans for. Jeg kan for eksempel trekke frem politireformen. Det er klart at den sentrale politikken også kan få betydning lokalt, men politikken som er ført i Lenvik de siste årene har ikke vært så forskjellig fra tidligere, sier Ness.

– Men vi må være på hugget fremover, spesielt i forhold til å legge tilrette for nye arbeidsplasser, men også satse på skoler, barnehager og ha gode helse og omsorgstjenester, sier han.

Lav reproduksjon

Den største taperen i forhold til folketallet er Dyrøy kommune. Her forsvant det 17 innbyggere i løpet av fjoråret. Hovedårsaken er at det døde 22 personer samtidig som det kun ble født syv barn. Samme problematikk finner vi også spesielt i Berg, Torsken og Salangen.Her er Sørreisa det store unntaket med 40 fødte barn mens det døde 23 personer.

– Det kommer ikke overraskende. Vi har diskutert situasjonen i forhold til at det har dødd mange i Dyrøy i 2014. Samtidig har vi en for lav reproduksjon. Der er for få innbyggere i alderen 25-40 år, sier ordfører Randi Lillegård (Ap).

– Men vi jobber hver dag for å gjøre Dyrøy til en best mulig bokommune, at vi beholder de innbyggerne vi har og legger tilrette for nye, sier Lillegård.

Innlandskommunene Bardu og Målselv har tilsammen økt med 152 personer. Holder disse tallene seg til andre kvartal i år vil det gi økte inntekter i form av statstilskudd. Bare for Bardu som hadde en pluss på 93 personer utgjør det en en økning på over tre millioner kroner. Men også Tranøy har hatt en svært hyggelig utvikling. Her økte befolkningen med 34 personer.