SØRREISA: Det forteller rådmann i Sørreisa kommune, Ann Kristin Trondsen, etter at Folkebladet i forrige uke omtalte at kommunen og politiet mottok flere direkte bekymringsmeldinger før brannen i oktober 2013.

24. oktober 2013 mistet flere mennesker alt de hadde da en eksplosjonsartet brann omgjorde et kommunalt rekkehus i Sørreisa til aske.

Folkebladet-TV: Storbrann i Sørreisa

- Et år før brannen tok jeg kontakt med både kommunen og politiet, der jeg varslet at noe kom til å skje. Personen som bodde i leiligheten hvor brannen startet, var ikke i stand til å ta vare på seg selv. Jeg varslet spesielt om min bekymring i forhold til brann, forteller en barndomskompis som ønsker å være anonym til Folkebladet 10. februar.

- Hvordan ble hendelsen fulgt opp av kommunen, Trondsen?

- Kommunen får inn en del bekymringsmeldinger i ulikt omfang og av ulik karakter - og disse blir vurdert. Ved henvendelser som vi vurderer er et kommunalt ansvar, går vi inn og tar et ansvar.  Dette gjelder også den aktuelle henvendelsen som vises til her. Vi fikk i oktober 2012 inn en bekymringsmelding og der ble det gjort tiltak i forhold til innholdet, svarer hun.

Ifølge barndomskompisen ble imidlertid ingenting gjort fra kommunens side.

- Jeg forstår det ikke. Jeg var klinkende klar på at personen, som også slet med rus- og alkoholproblemer, kunne komme til å tenne på leiligheten ved et uhell, da jeg ved flere anledninger hadde observert ulmende sigarettstumper i gulvmatta, sier han videre.

- Kunne vært avverget

Folkebladet har vært i kontakt med flere kilder som mener brannen kunne vært avverget. Blant annet Ailin Ludvigsen. Hun mistet alt i brannen den natta.

- Det er ikke enestående at svikt i etater oppstår og at folk ikke blir hørt. Kommunen har ikke gjort jobben sin. Dette er naturligvis en bitter følelse å dvele ved nå i ettertid når brannen faktisk kunne blitt avverget, påpeker hun.

Hun varslet kommunen om at rekkehuset ikke holdt dagens standard i forhold til brannforskriftene.

- Hvorfor gjorde dere ingenting i så måte, Trondsen?

- Rekkehuset ble bygd på tidlig 70-tallet i henhold til de forskrifter som da var gjeldende. Brannforskriftene per i dag stiller andre krav, men det ligger ingen krav om at boliger skal oppgraderes etterhvert som forskriftene endrer seg. På grunn av at boligene var gamle og bygd etter datidens forskrifter, ble det gjennomført ekstra branntilsyn, svarer rådmann Trondsen.

- Kan bli bedre

- Hva gjøres etter at disse opplysningene så dagens lys?

- Vi skal bruke disse erfaringene til å bli enda bedre på å motta varslinger. Kommunen har et system på å registrere avvik og varslinger, men det er alltid rom for forbedringer. Her har vi blant annet satt i gang et arbeid med å etablere et kvalitetssystem der avvikbehandlingen skal bli enklere, svarer rådmannen i Sørreisa kommune avslutningsvis.

Tirsdag 10. februar, i Folkebladets papirutgave, avslutter Ludviksen slik:

- Det er ingen tvil om at jeg mister tilliten til kommunen. Jeg mister rett og slett tiltro til de som skal hjelpe oss. Det er forferdelig trasig.

Brannen var ifølge politiet forårsaket av et uhell ved bruk av åpen varme.

Bildet er tatt kun få dager etter brannen i Sørreisa i okotber 2013.
Slik så det ut bare noen dager etter rekkehuset brant i Sørreisa i oktober 2013.
Folkebladet tirsdag 10. februar.