LAKSELVA: I en høringsuttalelse sier Laukhelle Lakselva nei til at Salmar Nord får utvide sin akvakulturtillatelse ved lokaliteten Kvitfloget i Tranøy kommune. Oppdrettsselskapet har søkt om å utvide fra 5.400 til 6.400 MTB (red.anm. maksimal tillatt biomasse).

– Vi mener det blir katastrofalt for laksesmolten om dette anlegget får utvide ytterligere, siden det er midt i leia for smolten. Laukhelle Lakselva er derfor imot utvidelsen av oppdrettsanlegget ved Kvotfloget, og håper Tranøy kommune bruker sunn fornuft i denne viktige avgjørelsen, skriver leder i Laukhella Lakselva, Per Øyvind Winther i høringsuttalelsenn.

Overbelastning

I uttalelsen beskriver Winther hvordan Laukhelle Lakselva - det tredje største vassdraget i Troms, har hatt stadig redusert fangst siden år 2000.

– Til tross for innføring av harde restriksjoner i elva de siste seks-sju årene, ser det fremdeles ut til at laksesmolten sliter med å overleve godt nok når den skal vandre ut av fjordsystemet om våren, skriver Winther.

Påstanden han frembringer i uttalelsen er at både Solbergfjorden og Astafjord-systemet er overbelastet av oppdrettsanlegg. Noe Winther mener fører til store lakselusproblemer.

– Med så mange anlegg i fjordsystemet, og når hver mærd inneholder 150.000-200.000 laks, sier det seg selv at disse anleggene produserer enorme mengder lakselus.

Winther hevder at det har vært lakselusproblemer ved lokaliteten i Kvitfloget, noe han mener bare vil forverre seg ved ytterligere en utvidelse.

– Å tro at en utvidelse vil gi mindre lus, er å være veldig naiv, konstaterer Winther.

Unikt prosjekt

Winther viser også til det unike overvåkingsprosjektet som har pågått i Laukhelle Lakselva siden 2008. Seks års registrering har vist at tilbakevandring av smålaks på det verste har vært nede i tre prosent. Normal sjøoverlevelse for smolt er 40-45 prosent.

– Laksesmolten kveles rett og slett på vei ut fjorden.

I uttalelsen hevder Winther at det er summen av alle oppdrettsanlegg i et fjordsystem som på sikt er en trussel. Noe han begrunner med å vise til det han mener er gigantiske mengder avfall og medisiner som slippes ut fra anleggene.

– Vi ser nå at hvis ikke næringa i Troms tar store grep, og starter å ta i bruk ny teknologi som lukking av anleggene, og i det minste koordinert våravlusing for å skåne laksesmolten, kommer det til å ende med katastrofe.