SJØVEGAN: Regjeringen frister med at oppdretterne som merker fisken sin vil bli fritatt for medlemsavgiften til miljøfondet. Det var i forrige uke at Nærings- og fiskeridepartementet meldte om at miljøfondet for oppdretterne vil bli formalisert og gjort obligatorisk. Som et ledd i denne meldingen skriver departementet at oppdretterne som velger å merke fisken sin vil bli fritatt for medlemsavgiften til dette fondet.

Håper

I følge kyst.no håper Erik Sterud og Norske Lakseelver at næringen vil kaste seg på og sørge for at det aldri mer er noen tvil om hvem som eier fisk på rømmen. Sterud sier han er positiv til at regjeringen er åpen for idéen om merking av fisken, men skulle gjerne sett at regjeringen var litt mer bestemt i sin sak.

– Jeg vet ikke om dette er snill måte å tvinge folk over på merking, men hvis man ser at merking muliggjør enklest mulig innføring av forurenser-skal-betale-prinsippet, skjønner jeg ikke hvorfor de ikke bare påbyr merking med en gang. De har hjemmel for dette i akvakulturloven, sier han til kyst.no.

Sterud har jobbet tett med merkesaken de siste årene. Han håper tiltak som det Europharma nå lanserer vil være med på å motivere oppdretterne til å satse på merking.

Vil stimulere

Allerede har leverandøren av såkalte Coded Wire Tags (CWT), Europharma sett sitt snitt til å utnytte denne insentivordningen. I en pressemelding på sine hjemmesider skriver Europharma at de nå søker oppdrettere til å være med på en storskala lansering av snutemerking.

Fiskeriministeren vil altså ikke innføre tvangsmerking.

– Tiden er ikke inne for å innføre obligatorisk merking, men vi har formet ordningen slik at den skal stimulere næringen til å utvikle og ta i bruk sporing, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) i en kommentar til saken.