BERLIN: Siste helga i januar var stortingsrepresentant Regina Alexandrova i Genéve for blant annet å diskutere bekjempelse av Ebola.

Denne helga var Høyre-politikeren fra Bardu i Berlin med Utenriks- og forsvarskomiteen. Der hadde hun og resten av delegasjonen møter med blant annet FD, UD og Europa-, utenriks- og forsvarkomiteene i Forbundsdagen i Berlin.

Syria-krigere

I hovedsak var det forsvars- og sikkerhetspolitikk som sto på agendaen, og sentralt var situasjonen i Ukraina, IS og urolighetene i Midt-Østen.

– Jeg tok opp spørsmål rundt utfordringene med fremmedkrigere som reiser fra  vestlige land til Syria - og som kommer tilbake. Hvordan Tyskland  håndtere dette, hvordan de følger opp sikkerheten når de kommer hjem og hvordan de jobber preventivt med å hindre at unge Tyskere drar for å bidra i krigshandlinger i Syria og kjemper for IS, skriver Alexandrova i en epost til Folkebladet.

Dette er en kjent problemstilling også i Norge. PST har oppjustert sine tall og mener rundt 70 personer fra Norge har reist siden konflikten blusset opp.

- Målt i andel av befolkningen er dette høyt sammenliknet med andre vestlige land, påpeker Alexandrova.

Frata pass

Hun skriver at Tyskland har innført mulighet for å  frata pass - og har et sikkerhetssystem for oppfølging av de som kommer hjem.

– Jeg mener det er viktg at også Norge ser på konkrete tiltak som kan virke preventive og motvirke rekruttering og radikalisering. Vi må være villige til å diskutere og vurderere mange tiltak for å stanse fremmedkrigere som reiser fra Norge for å knytte seg til terrorgrupper.