SØRREISA: I oktober 2013 mistet ni mennesker alt de eide i en eksplosjonsartet brann i et rekkehus i Sørreisa.

5. mars må en mann møte i Senja tingrett, der han er tiltalt etter straffelovens paragraf 151 ”For ved uaktsomhet å ha voldt ildebrann, hvorved tap av menneskeliv eller utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom lett kunne forårsakes”.

Folkebladet-TV: Se video fra den dramatiske brannen

La seg til å sove

I tiltalebeslutning mot mannen i slutten av 40-årene fremkommer det at han la seg til å sove på sofaen, til tross for at han hadde tent et stearinlys som stod på et stuebord ved fotenden.

”Brennbart materiale på eller ved stuebordet tok fyr, og det oppstod brann som spredte seg til de øvrige fem leilighetene i det kommunale rekkehuset”, heter det i tiltalebeslutninga.

Ingen liv gikk tapt i brannen, men det oppstod store materielle ødeleggelser idet bygninga brant ned til grunnen.

9,3 mill. i erstatning

Strafferammen for paragrafen mannen er tiltalt etter er bot og inntil tre års fengsel.

– Advokat Kjetil Rege, hvordan stiller din klient seg til tiltalen?

– I politiavhør har han ikke erkjent straffeskyld. Noe mer enn det kan jeg egentlig ikke si nå, sier Rege til Folkebladet.

I tiltalebeslutninga fremkommer det også at mannen risikerer et nokså formidabelt erstatningskrav dersom han dømmes for forholdet. Protektor forsikring ASA, som er Sørreisa kommunes forsikringsselskap, forbeholder seg nemlig å legge ned påstand om vel 9,3 millioner kroner i erstatning.

Naboer varslet

Det var naboer som varslet brannvesenet da de oppdaget røyk fra rekkehuset den dramatiske oktoberkvelden i 2013. Røykdykkere fra Sørreisa brannvesen gikk inn i leiligheten og greide forholdsvis greit å få kontroll over ulmebrannen som pågikk.

- Men så oppdaget vi at det veltet røyk ut av raftekassene og dryppet varmt vann ned fra taket. Da skjønte vi at brannen hadde spredt seg til hemsen. Vi valgte da å tilkalle hjelp fra Lenvik brannvesen, fortalte utrykningsleder Per Anders Finseth den gang til Folkebladet.

Til tross for hjelpen fra brannvesenet i Lenvik, måtte brannmannskapene etter hvert gi tapt for brannen.