SJØVEGAN: Alt tyder på at det på nytt blir tillatt å bruke blyhagl jakt i Norge, bortsett fra våtmarksområder og skytebaner. For jegerne betyr det bedre og langt billigere skudd.

Ikke dokumentert

Under møtet i Stortingets energi- og miljøkomite torsdag kom det frem at regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil oppheve forbudet mot blyhagl.

– At forbudet blir opphevet er positivt. Dette forbudet kom på bakgrunn av følelser og ikke på fakta. Det er ikke dokumentert at bly gjør skade i naturen i fast form, sier jeger og butikkeier Olav Voigt på Bardufoss.

Dårlige alternativer

Voigt forteller at denne endringen er sterkt ønsket fra jegerne.

– Tilhengere av blyforbud hevder at bly vil gå utover rovdyra, at rovdyr for eksempel spiser skadeskutt rype?

– Spør dem om de har dokumentasjon for påstandene, svarer Voigt kontant.

– Hvorfor er bly bedre?

– Alternativene som Bismuth har ikke like gode egenskaper som bly. Den knuses når den treffer noe hardt. Og det blir et dårlig krydder i rypa. Vi skal jo spise rypa vi skyter.Stålhagl er et dårlig alternativ, de for lette i forhold til bly. Og stål er jo ikke bra for tennene, sier han.

Da blyforbudet kom i 2005 eksploderte prisene på haglepatroner. En brukbar jaktpatrom koster 20-25 kroner i dag. Til sammenlingning kan du få kjøpt blypatroner i Sverige til noen få kroner.

– Blir det billigere ammunisjon om forbudet oppheves?

– Ja, det vil bli billigere. Men hvor mye prisene går ned vet jeg ikke. Dette har med produksjonsvolum å gjøre. Det er vel bare Norge, Danmark og Nederland som har blyforbud i dag. Øvrige land bruker bly. Med et så lite volum blir alternativene til bly dyre, sier han.

– Som jeger ønsker jeg endringer velkommen, avslutter Voigt.

I følge NRK har Miljødirektoratet sett på konsekvensene av å lempe på dagens forbud og går imot å tillate bruk. Vurderingen ble oversendt miljøministeren forrige uke. Energi- og miljødirektoratet la fram sin innstilling torsdag, og Stortinget behandler trolig saken 3. februar.