FINNSNES: I Midt-Troms er sjømatnæringa av betydelig størrelse, og en av de aller mest sentrale næringene. Mandag arrangerer Lenvik kommune et sjømatseminar, hvor det blant annet er fokus på hvordan samarbeid mellom sjømatnæringen, sentrale kunnskapsmiljø og offentlig aktører kan bidra til å utløse potensialet for verdiskapning innen næringa.

– Vi er inne i mange spennende prosesser, og vi må synliggjøre betydningen og vise frem potensialet som næringa har, påpeker ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen, til Folkebladet.

Alle ledd

Samtidig er det også ventet at næringa står overfor en solid økning.

– Mye av veksten vil komme her i nord. Når etterspørselen øker, vil jo næringa øke automatisk. Da vil også tilstøtende industri vokse. Ambisjonen bør være å ha tunge aktører også på leverandørsiden, understreker Sivertsen.

Ordføreren er selv møteleder under seminaret, hvor blant annet Norges Sjømatråd, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), Salmar Nord, Nergård AS, Innovasjon Norge og Universitetet i Tromsø har representanter som skal holde innlegg.

– Jeg er særdeles fornøyd med at vi har fått så kompetente aktører til å dele erfaringer og drøfte muligheter som næringa har, påpeker Sivertsen.

Totalt var det fredag bortimot 70 påmeldte, noe ordføreren beskrev som veldig bra.

Rektruttering

Et viktig tema som skal tas opp under seminaret er rektruttering til sjømatnæringa.

– Uten rekruttering vil det naturlig nok oppstå utfordringer. Dette er et tema som er kjempeviktig, og Lenvik kommune har jo blant annet et samarbeid med Ungt Entreprenørskap med fokus på rekruttering og utdanning i sjømatnæringa. Sammen med utdanningskonsesjonen i Torsken, Newton-rommet med egen marin moduler også viktig for tidlig å fatte barnas interesse.

At alle næringer er representert på seminaret, fra fiskere til transport og forskning, er veldig viktig.

– Når en studerer sjømatnæringa, så ser man hvor mange aktører som er involvert. Alt fra fiskere, til de som behandler den på land, til de som selger den. Alt henger sammen, avslutter Sivertsen.