FINNSNES: Like etter 15.00 torsdag ettermiddag gikk nærmest hele Nord-Norge i svart. Strømmen var borte i godt over tre timer.

Over 70.000 Troms Kraft-kunder ble strømløse og trolig ble godt over 100.000 husstander og arbeidssteder rammet, ifølge Nordlys.

Kommunikasjonssjef i Statnett, Irene Meldal, forteller til avisa at strømnettet fra Sør-Norge, nord for Trondheim, er kjent for å være et sårbart område.

- Det er et strømnett som er sårbart for feil. Derfor bygger vi nå nye kraftledninger fra Ofoten til Balsfjord og videre nordover, sier hun videre.

- Brøt sammen

Det sårbare strømnettet ble utsatt for to sammenfallende hendelser like etter hverandre. Da brøt det regelrett sammen, skriver avisa.

- Først gikk det brudd i ei ledning mellom Sildvik og Kvandal. Etter det oppsto det en feil i transformatorstasjonen i Ofoten. Strømbruddet skyldes en kombinasjon av disse hendelsene. Vi er ikke helt sikre, men strømbruddet kan ha blitt utløst av uværet, sier hun avslutningsvis til Nordlys.

- Ikke godt nok

Frp-nestleder, Per Sandberg, er slettes ikke tilfreds med beredskapen etter torsdagens strømbrudd.

Til avisa forteller politikeren at beredskapen i nord ikke er god nok.

- Man har ingen reserve, understreker han.

Ei heller er Tove Karoline Knutsen (Ap) fornøyd.

-  Når det ryker én bolt ett sted, ligger nesten hele Nord-Norge mørklagt. Vi har fått en påminnelse på at vi trenger å ruste opp strøm- og energiforsyningen i hele Nord-Norge, sier Knutsen til avisa Nordlys.

Frp-nestleder Per Sandberg
Tove Karoline Knutsen på Stortinget Foto: Stian Jakobsen