FINNSNES: Leder for Lenvik- og omegn Fpu, Tonje Lavik, har sett seg lei på det hun mener er skremselspropaganda styrt av sosialistene.

- I bunn og grunn handler forslaget om frihet til forbrukerne og butikkene. Det var en stor debatt da man skulle innføre lørdagsåpne butikker hvor sosialistene, som er livredde for liberalisering, satt ned foten. De var redde for konkursbo, skyhøye priser og tvunget arbeidstid. Det har imidlertid ikke skjedd, understreker hun.

Lavik tenker at en prøveordning kan være startskuddet for en lysere framtid for markedet.

- Hvis vi ser at forbrukerne ikke liker det, kan vi jo bare slutte, sier hun.

- Vil hjelpe familiene

Tradisjon tro har søndagen vært hviledagen i Norge. Den normen bør ifølge Lavik avvikles relativt kjapt.

- Vi er inne i helt andre tider. Mange har en hektisk uke fra mandag til lørdag. Da er det nok enkelte innkjøp som ikke kan legges til andre dager enn nettopp søndagen. Dette vil nok hjelpe familier fra ei ellers hektisk uke, påpeker hun.

- Hva med de som må jobbe søndager?

- Ingen vil måtte jobbe under tvang. Arbeidsdagene vil heller ikke øke. Det vil kun bli en fleksibel fordeling av arbeidstimene, svarer hun og legger til:

- Jeg tror også løsningen for søndagsåpne butikker vil være mer fleksibilitet hos foreldrene, svarer hun.

- Blir provosert

Lavik tenker også at midlertidig ansettelse vil være med å styrke det gode tilbudet som søndagsåpne butikker faktisk er.

- Det er mye bedre å ha en jobb enn å ikke ha det. Ingen vil ansette en ungdom som ikke har arbeidserfaring. Søndagsarbeid vil være ypperlig til denslags sier hun.

Krf har tidligere uttalt at søndagsåpne butikker er en ren provokasjon.

-Hva tenker du om det?

- Jeg blir rimelig provosert av at dem kaller det for det. Jeg skjønner ikke hvorfor ei slik ordning krenker Krf. Man gir jo kun valgfrihet til markedet og forbrukerne, svarer hun.

Hun tror imidlertid at mye negativ omtale i media har fått folk til å bli unødvendig kritiske til forslaget.

- Det har vært mye skremselspropaganda rundt forslaget. Det har fløyet usannheter i hytt og pine. Når samfunnet utvikler seg, må markedet også gjøre det for å holde trutt.

- Hviledagen må holdes hellig

Sokneprest i Lenvik, Ruth Astrid Stellmacher, stiller seg ikke bak forslaget om søndagsåpne butikker.

- Jeg tenker at det ikke er nødvendig med en slik ordning. Man kan handle det man trenger ellers i uka, sier hun.

Ifølge Stellmacher har vi godt av den hviledagen som søndag faktisk er.

- Jeg tenker også på det budet Gud har gitt oss om at hviledagen må holdes hellig. Det bør man uansett tro holde ved like, sier hun.

Hun mener at søndagen vil bli like hektisk som resten av uka dersom den butikkene skal holdes åpne.

i 2013 vedtok på høsten vedtok Bispemøtet at søndagen skal holdes hellig og derfor åpnes det ifølge dem ikke for søndagsåpne butikker.

- Det er kjempeviktig med en hviledag, sier hun

Ungdomspolitiker, Tonje Lavik, vil handle på søndagsåpne butikker. Foto: Christian A. Unosen
Sokneprest i Lenvik, Ruth Astrid Stellmach, mener søndagen bør holdes hellig slik som Gud har gitt beskjed om. Foto: Reidar Ingebrigtsen