GRYLLEFJORD: Mattilsynet har samordnet søknadene fra Wilsgård. Det gjelder utvidelse av fire matfisklokaliteter, utvidelse av en slaktemerdelokalitet og etablering av en matfisklokalitet.  Alle søknader er avslått.

For liten avstand

Den siste søknaden var utvidelse av lokaliteten på Finnstein fra 2.700 tonn maksimal biomasse (MTB) til 3.600 tonn MTB. I saken vil Mattilsynet se Torskenfjorden og Gryllefjorden under ett. Tilsynet mener dessuten at foreliggende lokalitetsstruktur i Torskenfjorden ikke ville blitt etablert med gjeldene regelverk. Mattilsynet skriver videre i avslaget til Wilsgård at den største utfordringen er i forhold til avstanden i mellom slakteriet og matfisklokalitetene. Regelverket sier at det skal være minimum fem kilometer mellom matfisklokaliteter og slakteri.

Utfordringer lakselus

Samtlige avstander i Torskenfjorden er under anbefalte minimumsavstander og Mattilsynet kan ikke se noen tungtveiende grunner for å fravike disse grensene. Men Mattilsynet trekker også frem en utvikling i 2013 og 2014 rundt store utfordringer med lakselus.

– En dobling av biomasse i et så begrenset område med tydelig vandig påvirkning mellom alle tre matfisklokalitetene i Torskenfjorden vil etter Mattilsynets vurdering medføre en uakseptabel økning av smittepress både innad i Torskenfjorden og mot Gryllefjorden i Nord, skiver Mattilsynet i avslaget.