FINNSNES: 30-åringen som tidligere jobbet som turnuslege for Senjalegen, ble sent i fjor vinter hasteevakuert til Ullevål sykehus etter at hun ble smittet av viruset.

- Søndag formiddag landet hun i det vest-afrikanske landet for å fortsette sitt bidrag mot dødsviruset, skriver VG mandag kveld.

- Helt annerledes

Overfor avisen forteller Michalsen at motivasjonen er enda sterkere nå enn den var sist.

- Dette er jo historiens største ebolautbrudd. Selv om tallene ser ut til å gå nedover, er det en stor jobb som gjenstår før vi forhåpentligvis går i null. Jeg føler meg heldig som har mulighet og får lov til å bidra med dette, sier hun videre.

Til avisen ønsker ikke Michalsen å snakke om hva slags behandlinger hun fikk, eller hvordan det var å være syk. Ikke engang vil hun snakke om hvordan hun har hatt det etter hun ble friskmeldt.

- Det er imidlertid helt annerledes å bli behandlet for viruset i Norge enn for alle dem som rammes her i Sierra Leone. Jeg hadde det så bra som jeg tror jeg kunne hatt det, gitt omstendighetene, forklarer hun.

- Immun

Da den tidligere turnuslegen ble smittet, ble også tre av hennes kolleger det. To av dem døde.

- Å få ebola er ikke bare en smertefull og ensom død for den som rammes. Den har også enorme ringvirkninger. Hele familier utslettes, barn mister foreldre, man smitter dem som tar vare på en, de som overlever stigmatiseres og utstøtes, forteller hun videre overfor avisa.

Ifølge VG er 30-åringen sannsynligvis immun mot den stammen av ebolaviruset hun ble utsatt for.

- Jeg er ikke redd, men kommer ikke til å ta sjanser. Jeg kommer til å passe på like mye osm før, sier hun til avisa.

- Erfaren sykepleier

Folkebladet har tidligere omtalt arbeidet Rakel Ludviksen fra Bjorelvnes gjør i krigen mot viruset.

- Jeg er veldig heldig som i denne situasjonen har mange ressurser. Jeg er en erfaren sykepleier og en erfaren feltarbeider, og det er noe Vest-Afrika trenger, sier hun.

Ludviksen har tidligere bistått i nødtrengende land som Sudan, Liberia, Etiopia og Øst-Timor.

- Den unike gleden av å kunne bistå pasientene, enten til å bli kurert eller få en fredfull død, er særdeles viktig for meg. Heldigvis har vi ebola-pasienter som overlever, men samtidig har vi også folk som dør hver dag, fortalte hun til Folkebladet like før jul i fjor.

Nå er Ludviksen imidlertid tilbake i Norge.

– Jeg er frisk og ikke smittsom, sa Silje Lehne Michalsen på pressekonferansen etter at hun ble smittet av ebola.
Rakel Ludviksen kjemper også mot ebola-viruset. Foto: Lars Schwed Nygård/Leger Uten Grenser