GIBOSTAD: Det mener Hanne Marit Bergland, som er fylkesleder av Norsk Sykepleierforbund Troms. Onsdag 28. januar er hun en av apellantene på Finnsnes i forbindelse med den politiske streiken mot de foreslåtte lovendringene.

– Totalt er det 1,5 millioner arbeidstakere som representeres av hovedsammenlutningene som nå går sammen for å si kraftig ifra til regjeringa. Nærmere bestemt om forslaget til ny arbeidsmiljølov, hvor man forflytter makta fra arbeidstakerne og over til arbeidsgiversiden. Dette er en lovendring som vil gi alvorlige endringer i fremtidens arbeidsliv, understreker Bergland.

Det er LO, Unio og YS som står samlet bak den nasjonale streiken.

– Kan ikke bare si nei

Lengre vakter, mer overtid og langt hyppigere helgevakter i turnusjobber er noen av konsekvensene Bergland mener at den nye arbeidsmiljøloven vil føre med seg.

– Og det er ikke sånn at man som arbeidstaker eller lokaltillitsvalgt bare kan si nei, for da oppstår det gjerne et dårligere forhold i arbeidssituasjonen mellom partene.

– Hvor mange i Midt-Troms er det som omfattes av dette lovforslaget?

– Det vet jeg ikke, men med tanke på at det er halvannen million på nasjonalt nivå så sier det seg selv at dette er temmelig sterke saker, sier Bergland.

Hun fnyser av arbeidsminister Robert Eriksons utsagn om at den foreslåtte lovendringa skal gjøre ting bedre for både arbeidstaker og arbeidsgiver ved at flere kan ansettes i midlertidige stillinger.

– Det å forholde seg til en midlertidig stilling får konsekvenser, blant annet når man skal i banken. Man får ikke låne penger uten å kunne garantere for inntekten sin, poengterer Bergland.

Håper på fullt torg

På Finnsnes starter den to timer lange politiske streiken på torget. Bergland oppfordrer alle berørte arbeidstakere, sympatisører og alle som er engasjerte i fremtidens arbeidsliv til å stille.

– Jeg håper vi fyller torget og gatene på Finnsnes, og så håper jeg at folk fra omkringliggende kommuner tar turen hit dersom det ikke arrangeres streik der de er. For å synliggjøre presset på regjeringen er det viktig at så mange som mulig stiller opp, sier Bergland.

– To timers streik, er det nok?

– Dette er en politisk demonstrasjonsstrek, og selv om saken omfatter så mange betydelige endringer at man nok trenger langt lenger tid for å synliggjøre alle, så tror jeg det er nok med to timer. Her får vi i hvert fall synliggjort at mange er mot lovforslaget – for det må stoppes!

Etter appellene på torget onsdag, legges det opp til et fakkeltog gjennom Storgata, Ringveien og tilbake til torget.