FINNSNES: Lista over overtredelser mannen i 30-årene nylig ble kjent skyldig i er lang. De 16 forholdene ble utført i tidsrommet fra september 2012 og frem til i fjor sommer.

• Han forsøkte å dra en politistudent ut av politibilen, og forsøkte å skalle til en politibetjent. Han drapstruet begge.

• Han truet flere helsearbeider på livet fordi de ikke ville dele ut medikamenter til han.

• Ved flere tilfeller kjøpte og oppbevarte han hasj, amfetamin og narkotiske tabletter.

• Han kjørte moped selv om han var påvirket av rusmidler.

• Han kjørte en uregistrert bil uten lovlige kjennemerker.

• Han kjørte bil uten å ha gyldig førerkort.

• Ved en rekke anledninger brukte han hasj, morfin og amfetamin.

Irritabel på kjøret

I forhold til hendelsene, der mannen angrep og truet politimennene, har sakkyndige konkludert med at han var så ruset at han handlet under en sterk bevissthetsforstyrrelse.

– Tiltalte har forklart til politiet at han lett kan bli irritert dersom det oppstår situasjoner når han er på ”kjøret”, heter det i dommen fra Senja tingrett.

Det opplyses også i dommen at mannen har vært rusmisbruker siden han var 15 år, samt at han jevnlig bruker hasj og en del amfetamin.

I retten ga en sakkyndig en klar tilrådning om at mannen bør underlegges tvungent psykisk helsevern. Dette fordi han fryktet at mannens omfattende og langvarige misbruk av amfetamin i verste fall kan ende med varige psykoser.

Fem måneder

I formildende retning tok retten hensyn til at mannen erkjente straffeskyld og gitt en uforbeholden tilståelse for de fleste av forholdene. Retten peker også på at flere av de alvorligste forholdene ligger så langt tilbake som september 2012.

– Saken har for disse forholdene således blitt forholdsvis gammel. Dette skyldes delvis interne forhold hos politietm neb også forhold på tiltaltes side, heter det i dommen.

Retten konkluderte med at det var riktig å dømme mannen til fem måneder ubetinget fengsel, en måned mindre enn det aktor hadde lagt ned påstand om. Mannen må i tillegg betale en bot på 10.000 kroner.