FINNSNES: Den norske markedsandelen faller samtidig som det kinesiske konsumet av laks i fjor trolig økte med mellom 20 og 25 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Sjømatrådets utsending til Kina, Sigmund Bjørgo, sier til avisen at det økte sjømatkonsumet i Kina gjør at Norge bare taper mer og mer.

Milliardbeløp

Bjørgo kom til Kina i 2010, like etter fredsprisutdelingen til Liu Xiabo, og har prøvd å selge laks i et svært tungt marked. Den norske laksenæringa har i perioden tapt milliardbeløp på kinesiske importrestriksjoner.

- Situasjonen har ikke blitt noe bedre for norsk laks de siste årene. Importutfordringene er for store, sier Bjørgo til Dagens Næringsliv.

Den vedvarende trenden med nedgang i norsk markedsandel, gjør at Sjømatrådet nå kutter i markedsføringsbudsjettet i Kina - fra 15 til 13 millioner kroner.

Russland

Etter utestengelsen fra det russiske markedet, taper norsk laksenæring milliardbeløp også her. I 2013 eksporterte Norge sjømat til Russland for 6,5 milliarder kroner. Det gjorde Russland til Norges største sjømatmarked. I fjor endte eksporten på 3,4 milliarder kroner.

Situasjonen i Russland gjør at sjømatrådet innstiller all markedsføring i landet. I 2014 var markedsføringsbudsjettet i landet på 15 millioner kroner. Nå skal disse pengene heller brukes på andre markeder, skriver Dagens Næringsliv.