FINNSNES: Kartet over kommunegrensene skal tegnes på nytt, og i den anledning ruller en frisk og engasjert debatt. I Midt-Troms er det lansert utallige løsninger, alt fra en storkommune til langt mindre varianter.

Til de som synes tanken om Midt-Troms som en storkommune er hårreisende, bringer Arve Cruickshank inn på banen en noe overraskende tanke.

– Kanskje blir denne storkommunen for liten, påpeker han.

Cruickshank begrunner sin betraktning ved å vise til situasjonen både nord og sør for Midt-Troms.

– Hvis vi ser for oss at Tromsø ikke bare tar til seg Lyngen og Storfjord, men Karlsøy og Kåfjord i tillegg. Da snakker vi om en kommune med nesten hundre tusen innbyggere. Dersom da Harstad og Narvik begynner å snakke om en storkommune, så snakker vi om hundre tusen innbyggere også der. I så fall blir storkommunen Midt-Troms egentlig bare en minikommune med rundt 30.000 innbyggere midt mellom, poengterer Cruickshank.

Han er engasjert i Venstre både lokalt og på fylket, men understreker at han på dette stadiet uttaler seg som privatperson.

– Heller ikke Venstre er landet i denne store saka.

Større perspektiv

Cruickshank understreker at det er viktig for Midt-Troms å ta med seg det store perspektivet i kommunestrukturdebatten.

– For eksempel kan vi jo tenke oss utfordringa som oppstår når ansvaret for de videregående skolene skal plasseres. Da kan vi ikke sitte i miniputtkommune og tro at vi skal disponere alt av videregående skoler – det blir for smått, understreker Cruickshank.

– Er det ikke litt av en brannfakkel du hiver inn i debatten her?

– Jeg vet ikke, men jeg mener i alle fall at alle muligheter må gjennomdiskuteres. Og man må være oppmerksom på at det tankes annerledes andre steder enn det vi gjør her, sier Cruickshank, som oppfordrer folk til å følge med på debattene som går både i Tromsø og Harstad.

Tenker tall

– Er det kun antall innbyggere som betyr noe i denne debatten?

– Nei, men vi ser at departementene ser veldig på tall, statistikk og antall innbyggere, og enten vi vil eller ikke sitter det en del planleggere og bruker disse opplysningene for alt der er verdt. Derfor må vi og tenke på tall, men det samtidig som vi tenker på primær tjenesteyting til folket.

Cruickshank er opptatt av hvilket innhold fremtidens kommuner skal ha. I så måte mener han at stortingsmeldinga Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal legge frem i mars blir avgjørende.

- Denne vil si noe om oppgavefordelinga, og vil legge grunnlaget for om det fortsatt vil være muligheter for at for eksempel Dyrøy fortsatt kan være Dyrøy, eller om vi mer eller mindre tvinges ut i større enheter.

– Dersom Midt-Troms skulle søke nord eller sør; hvilken vei vil du gå?

– Jeg vil faktisk stoppe debatten til det er klargjort hvilke oppgaver kommunen skal ha. Det som kommer fra sentralt hold vil være veldig bestemmende i forhold til hvor stor kommunene må være, avslutter Cruickshank.