FINNSNES/RUSSLAND: - Krisen i russisk økonomi har ført til store problemer for mange russiske banker. Dette berører også SpareBanken Nord-Norges virksomhet. Vi har i dag sendt melding til børsen om at vi gjør en tapsavsetning på 300 millioner kroner på vår eksponering i Russland, sier konsernsjef Jan-Frode Janson og føyer til:

- Dette er et betydelig tap for SpareBank 1 Nord-Norge, men det rokker ikke ved bankens soliditet eller vår evne til å følge veksten i Nord-Norge.

SpareBanken Nord-Norge hadde ved 3. kvartal 2014 et overskudd på 1,3 milliarder kroner før skatt og samlede utlån i Norge på 100 milliarder kroner.

Banken har siden 2008 hatt et eierskap på om lag 10 prosent i Tavrichesky Bank (TB). Sammen med mange russiske banker, er TB kommet i en vanskelig likviditetsmessig situasjon.

SpareBanken etablerte i 2010 North-West 1 Alliance Bank (NW1), hvor banken har en eierandel på 75 prosent. NW1 er i hovedsak finansiert av SpareBank 1 Nord-Norge og har ikke de likviditetsutfordringer som TB og andre russiske banker opplever.

Banken har før tapsavsetningen en samlet eksponering i Russland på 615 millioner kroner.

- Da SpareBanken Nord-Norge gikk inn i det russiske bankmarkedet i 2008, var intensjonen å følge nordnorsk næringsliv som ønsket å ha virksomhet i Russland. Siden den gang har mye endret seg, både i vår landsdel og i Russland. Under ny ledelse, og som del av ny strategi, besluttet vi allerede i 2013 å trappe ned satsingen. Vi har siden redusert eksponeringen i Russland med mer enn 200 millioner kroner, men på grunn av krisen i russisk økonomi har det vært umulig å komme helt ut av markedet, sier Janson avslutningsvis.

Konsernsjef Jan-Frode Janson Foto: Pressebilde/Sparebanken Nord-Norge