FINNSNES: I dag er strømmens dag. Det er 133 år siden Europas første kraftverk ble etablert i Hamn på Senja.

I den forbindelse har Energi Norge engasjert til en landsomfattende undersøkelse som viser at fire av ti nordlendinger mener de kunne klart seg fint uten strøm i ett døgn, mens bare halvparten så mange svarer det samme sørpå.

Varmtvann

Øverst på list over savn i en strømløs hverdag er den varme dusjen. Halvparten ville savnet mobiltelefonen sin, mens hårføneren kommer på sisteplass.

– I vår tid skulle man tro at mobiltelefonen ble mest savnet dersom strømmen forsvant, men den kommer først på femteplass etter varmtvannet, komfyr, elektrisk oppvarming og fryser, forteller markedsdirektør Stig A. Hanssen i Ishavskraft.

Hanssen påpeker at folk i nord ville klart seg bedre i en strømløs hverdag, ifølge undersøkelsen.

- Mens bare to av ti i Oslo og det øvrige Østlandet svarer at de ville klart seg svært bra uten strøm i 24 timer, svarer fire av ti det samme i Nord-Norge.

- Savnet radioen

Undersøkelsen viser blant annet følgende:

- Oslofolk er mer opptatt av elektrisk belysning enn resten av landet. Overraskende nok ville 61 prosent savnet lamper, mens bare 45 prosent svarer det samme i Nord Norge.

- Folk på Sørlandet og i Telemark er mer glade i tv-en og kaffetrakteren sin enn resten av befolkningen. Halvparten svarer de ville savnet tv, mot bare 35 prosent i Nord-Norge.

- Kvinner er mer opptatt av elektrisk lys og varme enn menn. 63 prosent av kvinnene ville savnet varme, mot bare 49 prosent av mennene. Den samme forskjellen gjelder komfyr.

- Personer over 50 år er de ivrigste radiolytterne. 47 prosent sier de ville savnet radioen om strømmen forsvant, mot bare 17 prosent av dem under 30.

Stig A. Hanssen ved Ishavskraft forteller hva man ville svanet mest dersom strømmen gikk. Foto: Privat