SJØVEGAN: Salaks AS har planer om å etablere et nytt settefiskanlegg på Salangsverket. Og da skal det sprenges ut 160.000 kubikkmeter stein for å få plass til bygget på 8.500 kvadratmeter.

Unik mulighet

Flere ser nå muligheter for en etterlengtet molo på Sjøvegan.

Tidligere er det beregnet at det vil gå med 30.000- 35.000 kubikkmeter stein til en molo på Sjøvegan. Planene er å bygge molo ut til støtta og videre mot Best-stasjonen.

– Dette er en unik mulighet og et «must» for Sjøvegan. I dag er det jo for eksempel masse folk som bor i campingvogner for å fiske i Salangen hele sommeren. Med en molo og ei god havn kunne en like godt bo i båtene. Det ville også hatt veldig mye å si for Sjøvegan som handelssted, sier Oddgeir Woll som er med i ei arbeidsgruppe for moloen.

– Men dette er også viktig for å skjerme den nærmeste bebyggelsen fra havet. Med prognosene for et økt havnivå ligger de for lavt. Og en molo ville helt klart skjerme når sjøen står på fra vest, sier han

Flytebrygge

Under Millionfisken blir forsvarets flytebrygger slept fra Gratangen. Men denne løsningen fungerer ikke godt nok om det slår til med mye vind inn fjorden.

– Stein fra Salaks er absolutt en veldig god

løsning og antakeligvis den eneste for å få molo på Sjøvegan. Kommunenen må ta tak i denne saken og se på mulighetene for å søke midler, sier leder i Salangen næringsforening, Cato Sørensen.

– Ordningen med flytebryggene er ingen god løsning, men det er den vi har hatt så langt, sier Sørensen.

Viktig tiltak

For Millionfisken er det svært viktig med gode havneforhold. Denne uka blir fjorden invadert med båter.

– Det er fantastisk hvis steinen fra Salangsverket kan brukes til molo på Sjøvegan. Det trenger vi i høyeste grad. Dette kan være eneste mulighet vi har. Det er viktig at kommunen nå ser på løsninger, sier styreleder Tor-Arne Chruickshank i Millionfisken AS.

– Hva kan Millionfisken gjøre i denne saken?

– Vi jobber på dugnad og har nok med arrangementet. Kommunen må nok ta opp denne tråden. Dette er et viktig tiltak for alle. Med en molo og gode havneforhold vil båtfolket komme hit hele sommeren. Det vil ha utrolig mye å si for handel og næringslivet, sier han.