FINNSNES: Lenvik kommune opplyser i en pressemelding at den har besluttet å gå til søksmål mot Staten ved Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

Begrunnelsen er at kommunen krever å få overprøvd vedtaket fra september 2014 om ileggelse av overtredelsesgebyr på 1,2 millioner kroner for brudd på forskrift om offentlige anskaffelser.

Prinsippiell

Stevning i saken ble oversendt til Senja tingrett 15. januar 2015.

- Saken er av stor prinsipiell betydning, og det vil være av stor interesse for samtlige kommuner i Norge å få avklart hvilke retningslinjer man skal forholde seg til ved låneopptak, sier ordfører Geir-Inge Sivertsen.

Det vises til at ingen kommuner tidligere har prøvd ileggelse av gebyr fra KOFA for retten.

- Svært urimelig

Ordfører Sivertsen mener også at det er et viktig rettferdighetsprinsipp som gjelder i denne saken.

- Nemlig det faktum at Lenvik kommune som konsekvens av KOFAs kjennelse blir straffet for en praksis som er blitt en standard prosedyre for kommunal sektor ved låneopptak. Som ordfører finner jeg dette svært urimelig, ikke minst ut fra det faktum at dette regelverket, som en allerede har erkjent ikke er hensiktsmessig for denne type anskaffelser, er under revisjon samtidig som en enkelt kommune blir ilagt gebyr for overtredelse, sier Sivertsen.

Det var et låneopptak i størrelsesorden 70 millioner kroner som førte til at Lenvik kommune ble klaget inn til KOFA i 2012. Kommunen sendte ut forespørsel på tilbud om lån til to aktører i stedet for å kunngjøre anskaffelsen på den nasjonale Doffin-basen og den europeiske TED-basen.

- Ikke i tråd med målsetninga

Lenvik kommunes prosessfullmektig, advokat Øystein Sagen hos Eurojuris, anfører i stevninga mot Staten at regelen Lenvik kommune er felt etter, åpenbart ikke er i tråd med målsetningen bak regelverket for offentlige anskaffelser. Det påpekes som et paradoks at kommunen ved å lyse ut anskaffelsen risikerte å måtte betale en høyere rente enn om regelverket ikke hadde blitt fulgt.

- Mest sannsynlig vil bankene heller unngå å gi tilbud, og kommunen kan i ytterste konsekvens stå uten finansiering, heter det i stevninga.

Fra kommunens side bestrides det ikke at låneopptaket per definisjon var en ulovlig direkte anskaffelse. Dog finner man det ut ifra flere forhold sterkt urimelig å bli ilagt milliongebyr:

Kommunen har håndtert anskaffelsen i tråd med eget økonomireglement og dette var godkjent av kommunerevisjonen. Lenvik kommunes praksis ved det aktuelle låneopptaket er dessuten i samsvar med praksis i kommune-Norge.

- Uegnet

Gjeldende anskaffelsesprosesser er uegnet for låneopptak. Renter er «ferskvare» som endrer seg kontinuerlig.

Til grunn for det norske regelverket ligger EU-direktiv om offentlige anskaffelser. Dette regelverket er nå endret slik at låneopptak er unntatt utlysningsplikten. I Norge foreligger det forslag om å endre praksis i tråd med nytt EU-direktiv fra 2016.

Rene rimelighetshensyn må legges avgjørende vekt for at kommunen ikke skal måtte betale gebyr for en praksis som har vært vanlig i hele Kommune-Norge.

Lenvikordfører Geir-Inge Sivertsen. Foto: Maria Holm Simonsen