TORSKEN: Line Andreassen er dattera til Olav Sverdrup Andreassen som vokste opp og bodde i Torsken. I 2006 utga han boken «Hendelser i- og omkring fiskeværet i Torsken gjennom 1000 år». Det var denne boka hun overrakte til kronprinsen og dronningen.

- Dette med historie fra Torsken har vært sentralt i vår familie i hundrevis av år, og vi er heldige og kan spore familien helt tilbake til år 395. Da min far døde i 2009 ble det på en måte min oppgave å videreformidle historien, samt ta meg av våre eiendeler der ute, forteller hun.

- En ære

Andreassen sendte i forbindelse med at kronprinsen skal til Torsken denne uka og fiske skrei, en forespørsel til kongehuset om å få overrekke denne historiske gaven.

- Fiskeværet i Torsken har en lang fortid. I år 1299 var stedet også i fokus hos vår kongefamilie. Da kong Erik Magnusson lå på dødsleiet, ga han stedet i gave til sin biskop Narve. Torsken befestet seg for å ha hatt stor betydning for dem begge, skriver hun i brevet.

For Andreassen er det en ære å få muligheten til å videreformidle Torskens og familiens historie til kongefamilien.

- Det gjør meg oppriktig stolt at de så nyttigheten av dette, sier hun til Folkebladet.

Andreassen jobber som innkjøpssjef ved hovedkontoret i Redningsselskapet i Oslo, og historiekunnskap har lenge vært et av hennes bi-interesser. I 1998 var hun dessuten reiselivsdirektør for Midt-Troms og Senja-regionen.

- Jeg tror at både jeg og min bror fikk videreformidlet mye fra våre foreldre. Vår far var veldig interessert i hva som skjedde i Torsken, forteller hun videre.

- Minnene lever videre

47-åringens bror, Geir Olav Kløver, har de siste elleve årene jobbet som direktør ved Fram Museet i hovedstaden.

- Med stor betydning, menes det at fiskeværet over lang tid har vært viktig - med det rike og årvisse innsigelse av gytetorsk - skrei - og har en like lang og tilnærmet forhistorie som for eksempel Vågan i Lofoten - riktig nok i mindre målestokk, forteller Andreassen.

- Selv om min far er gått bort, lever historiene og minnene videre. Blant dagens fastboende så vel som utflyttere med røtter i Torsken, og blant alle de som har følelser for og interesse av stedet, sier hun avslutningsvis.