SIFJORD: ”Senjaland” er et båtnavn med lange tradisjoner innen Frantzen-familien i Sifjord. En rekke farkoster av ulike størrelser har nemlig båret dette navnet på sin kjøl. Og nå gjør tidligere ”Røstadjenta” fra Myre det samme.

– Fra nå av blir det bare snurrevad hele året, forteller brødrene Frantzen, som teller skipper Oddbjørn, samt Glenn og Jim.

Det driftige trekløveret vil utgjøre hele besetninga om bord i nye ”Senjaland”.

God sjybåt

På den forrige utgaven driftet søskentrioen med både not og snurrevad. Da var de mellom fire og seks mann om bord totalt, alt etter driftstypen.

– Nå blir det enklere, fordi vi ikke trenger å rigge om, forteller Jim.

Kombivinsjer om bord gjør arbeidet enklere på dekk. Det samme gjør en ferdig montert sløyemaskin. Solide slingrekjøler er dessuten med på å skape en trygg og stabil fiskebåt.

– Ja, den er veldig fin i sjyen, bekrefter Glenn.

I tillegg til ”Senjaland” har samme rederi også handlet inn ”Dalgård”. Dette er en Viksund-sjark på 42 fot, som de også skal ro på.

Kjøpe kvoter

4,5 millioner kroner skal ifølge brødrene være en grei markedspris for nye ”Senjaland”. Uten å ville røpe noe kronebeløp for salget av gammelbåten, mener de å ha oppnådd markedspris også der. Den solgte de med kvoter, nybåten kjøpte de uten.

– Så nå handler det om å skaffe seg kvoter?

– Ja, men det tror vi skal gå bra.

Når det er i boks, er det ut på feltet for å fiske etter hyse og sei i første omgang.

– Torsken, den kommer nå uansett, mener Sifjord-brødrene.

Siden heimbygda ikke kan skilte med fiskemottak, blir fangstene tradisjonen tro levert på Grunnfarnes.

Går godt i lag

Alle driftsmåter har sine fordeler og bakdeler – så også snurrevad. Men det er den formen som denne gjengen har valgt å satse på.

– Den siste garnlenka drog vi på Finnmarka den 12. mai 1995, smiler Jim Frantzen.

Siden den gang har det handlet om not og snurrevad.

– Og tre brødre på samme båt, det er ikke noe problem?

– Nei da, vi går godt i lag. Det nytter ikke å kjefte på hverandre, og det har vi heller aldri gjort. Skal man få noe utbytte, må man jobbe, lyder parolen.