BOTNHÅGEN: - Fra 1. januar 2015 vil vi begynne å innføre en ny sorteringsordning for husholdningene. Felleskonteinerne for restavfall fjernes, det blir slutt på kompostering av matavfall og tidligere returpunkt med konteiner for blandet glass og metallemballasje, vil i løpet av våren endres til egne konteinere for papp, for glassemballasje og for metallemballasje. Rent praktisk vil det føre til at den dunken du tidligere brukte hjemme til bare matavfall, nå vil bli brukt til både matavfall og restavfall. Så vil husholdningene få utlevert sekker for plastemballasje, der skylt plast legges i sekken og sekken settes ut når den er fylt opp, sammen med dunkene på tømmedag.

På grunn av nye produksjonskrav må avfallskomposteringen vår avsluttes. Vi går nå over til å energigjenvinne matavfallet. Gamle aviser, blad og papir blir til nye aviser. Drikkekartonger blir til nye kartonger. Gjenvunnet plast blir til mange nye produkter, fra bæreposer til støvsugere, forteller administrerende direktør på Senja Avfall, Tor-Helge Sørensen.

Forsøpling

Bakgrunnen for denne endringen er at målsetningen for avfallsordningen i Norge og EU er at man i de nærmeste årene skal øke mengden avfall til materialgjenvinning betydelig i forhold til forbrenning. En sårt ønsket bi effekt av endringene er å unngå forsøpling rundt felleskonteinerne for restavfall. Når disse etter hvert blir fjernet i hele området til Senja Avfall, vil hver enkelt ha ansvaret for sin egen papirdunk, restavfallsdunk og sekk for plastemballasje.

Miljø

- Vi ønsker å ha miljø i fokus og ønsker å ha innbyggerne med på laget. Det informeres derfor i tømmekalenderen og på www.senjavafall.no når nyordningen settes i gang i ditt område. Du kan også registrere mobilnummer eller e-postadresse og motta melding. Alle husholdninger vil få en rull med sekker for returplast. Abonnenter med renovasjonsgebyr for hytte/fritidsboliger får utlevert åtte hyttesekker, som settes fram for henting ved hovedveien. De er i glassfiberarmert plast og skal tåle å stå framme uten at fugler eller dyr gjør skade på dem, sier driftssjef Bernt Karolius.