SETERMOEN: De tre forsvarskommunene har hatt et ettårig forprosjekt med tidligere brigadesjeg Aril Thobiassen som forsvarskoordinator, men nå har Målselv, Sørreisa og Bardu fått støtte på 850. 000 kroner fra Troms fylkeskommune til å utvide prosjektet til en treårsperiode. Det vil si; fylkeskommunen har i første omgang sagt ja til å støtte prosjektet i to år (450. 000 kroner i støtte per år), men ordfører i Sørreisa, Paul Dahlø, mener signalene er svært positive til også å få støtte det siste året.

– Fylkesråd Line Miriam Sandberg har uttalt seg positivt om det tredje året også, men det er et pengespørsmål. Vi oppfatter det imidlertid som fullt mulig å få finansiering også det tredje året, sier Dahlø.

De tre kommunene skal bidra til prosjektet med en samlet pott med penger og egeninnsats verdt 407. 500 kroner per år.

Støtten fra fylkeskommunen kom akkurat da det tre ordførerne Helene Rognli (Målselv), Arne Nysted (Bardu) og Paul Dahlø hadde sittt siste møte i saken før jul på Setermoen fredag.

De tre ordførerne mener det pågånde forprosjekett som varer til like over nyttår, har vist at grunnlaget for å fortsette prosjektet som skal føre til mer dialog og samhandling med Forsvareabsolutt er til stede.

– Det er utrolig viktig å utvikle et siivl/militært samarbeidsforum. Derfor er vi veldig godt fornøyd med at også fylkesommunen ser viktigheten av det sivil/militære samarbeidet, sier Dahlø.

De tre ordførerne nevner den nettopp utarbeidede planen for ivaretakelse av veteraner som et eksempel på fordelen med en forsvarskoordinator.

– Forsvaret er den desidert største arbeidsgiveren i alle våre tre kommuner. Og da skulle det bare mangle at vi ikke skal ha et godt samarbeid. Derfor er det viktig å ha oversikt og kompetanse som en forsvarskoordinator vil gi oss, sier Dahlø.

- Forsvarssjefens militærfaglige råd blir det første store oppgavene for den som blir tilsatt som forsvarskoordinatopr, sier ordfører i Bardu, Arne Nysted.

Prosjektet skal lyses ut på anbud over nyttår.