FINNSNES: Denne perioden har den såkalte utvalgsmodellen i Lenvik omfattet tre utvalg i tillegg til formannskap og kommunestyre.

Ifølge tall hentet inn av Lenvik Ap har denne organiseringa av politikken kostet kommunen knappe 4,7 millioner kroner så langt denne perioden. Kay Erling Ludvigsen er overbevist om at summen på lang vei vil overstige fem millioner kroner før perioden er avslutta.

– Det er egentlig en skandale når man tenker på de økonomiske utfordringene vi har i kommunen. Når vi er nødt til å legge ned skoler og kutte innen helse, så blir dette veldig meningsløst, sier Ludvigsen.

Verdiløse utvalg

Ap ønsker å se på den politiske utvalgsmodellen i Lenvik. Ikke bare på grunn av kostnadene modellen medfører, men også med bakgrunn i erfaringene man har gjort seg i denne perioden.

– Det viser seg at en sak ofte blir behandlet både i utvalg, i formannskap og til slutt i kommunestyret. Ofte med forskjellige resultater i hver instans. Dermed brukes det mye tid og store siffer på vedtak uten noen betydning, noe som ikke gir oss annet enn et demokratisk og et økonomisk problem, poengterer Ludvigsen.

– Hva ønsker dere?

– Vi ønsker å invitere alle partier og politikere til å se på hva som er den mest fornuftige måten å administrere politikken i Lenvik kommune. Personlig ser jeg ikke bort ifra at vi blir nødt til å bruke formannskapet mer, mener Ludvigsen.

Halverte kostnader

Dagens utvalgmodell ble innført blant annet for å involvere flere politikere i beslutningsprosessen. Ludvigsen mener likevel der er riktig å endre politisk organisering igjen.

– Det er klart at noen frykter at det vil skape elitepolitikere dersom man bruker formannskapet mer, men jeg tror vi er nødt til å bite i det sure eplet. Selv om saksmengden til formannskapet skulle øke, så vil det på langt nær være i nærheten av møteaktiviteten som er fordelt over de tre utvalgene i dag. Og kommunestyret vil være det øverste nivået hvor de fleste saker avgjøres uansett, poengterer Ludvigsen.

Han har ikke tatt på hvor mye den politiske organiseringa har kostet Lenvik kommune tidligere perioder. Ap-politikeren er imidlertid overbevist om at utgiftene har vært langt lavere enn de 4,7 millionene denne perioden.

– Hva mener du beløpet burde ligger på?

– Det er vanskelig å si, men det burde i hvert fall være muligheter for å halvere beløpet. Hadde Lenvik kommune klart seg på to og en halv millioner kroner til en mer effektiv organisering og et mer forutsigbart system, ja så hadde jeg vært fornøyd.

Det samme hadde Kjetil Johnsen, som er leder av Lenvik Ap.

– Ordningen var ment å skape mer demokrati og effektiv saksbehandling. Det viser seg at den ofte skaper mer kaos. Saker blir kastet imellom utvalg, formannskap og kommunestyre -noe som igjen gjør behandlingen av enkeltsaker svært uoversiktlige. Vi som politikere bør være de første til å se på mulige innsparinger, sier Johnsen.