ØVERBYGD: Programstyret i RDA (kompensasjon for bortfall av regional differensiert arbeidsgiveravgift) innstilte på å gi FilmCamp 20 millioner kroner. Litt snaut, synes fylkesrådet i Troms og plusset på fem millioner kroner ekstra.

Full pott

Det betyr at FilmCamp fikk full pott på sin søknad om støtte til samproduksjonssmidler. Midler som skal gå til å delfinansiere filmprosjekter, både nasjonale og internasjonale. Prosjekter som er ment skal gi ringvirkninger til Midt-Troms regionen og hele fylket.

– Ja, det ble full pott og det er vi veldig glade for. Det er jo slik at når politikerne satser på FilmCamp så er det fordi vi har vist at vi kan levere. Og det er ikke bare vi som leverer. Det gjelder i like stor, og kanskje større, grad produsenter, filmarbeidere og entusiaster som profilerer FilmCamp. Natur og landskap alene trekker ikke filmproduksjoner hit. Det er når vi setter alle disse gruppene i samspill at vi får resultatter, sier direktør i FilmCamp, Kjetil Jensberg.

Forventninger

Men med pengene følger det også politikse forventninger til at millionene skal generere aktivitet og gi økonomiske ringvirkninger til hele fylket.

I vedtaket et enstmmig fylkesråd gjorde på tirsdag heter det: ”Prosjektets støtteintensitet begrunnes i at tiltaket vurderes som svært aktivitetsgenererende, samt at tiltakt vil kunne ha stor utløsende effekt overfor investeringer i regionen innenfor filmbransjen og andre tilstøtende næringer”.

Det er Jensberg fullt inneforstått med, og komfortabel med.

– Betingelsen for bevilgningen er at vi skal dra gode filmprosjekter hit, både nasjonale og internasjonale, og jeg mener vi skal klare å følge opp. Det e derfor det er så viktig at vi har gode samarebeidspartnere i produsenter, filmarbeidere og andre, sier Jenseberg.

Fordel med kronekurs

At den norske krona nå står svakere opp mot europeisk valuta er positivt for FilmCamp med tanke på å dra internasjoanle filmprosjekter til fylket. Lavere kurs er lik lavere utgifter for prokusjonsselskapene.

– Når vi snakker om millioner av kroner til en produksjon er det store beløp å spare med en lavere kronekurs. Derfor er det kjempeviktig med lavere kronekurs for oss, men dette er jo noe som fort kan snu. Uansette har vi med bevilgningen på 25 millioner kroner nå et helt annet utgansgpunkt for å trekke hit prosjekter enn det vi har hatt, sier Jensberg.