NORDLI: Det startet i det små, men har bare vokst og vokst. Nå fremstår huset til ekteparet Svanhild og Magne Nordli som et hus hentet rett ut av Disneys julefilmer. ”Å pynte til jul” får en litt annen dimensjon når han ser huset.

Se bildespesial: Lys i ei adventstid

Den gjennomførte lyssettingen fra hus til garasje er stilfull, stemningsfull og severdig.

– Jeg er pirkete og nøye, innrømmer Svanhild.

Helt nøyaktig når tradisjonen med ”julehus” startet er hun ikke sikker på.

– Årstallet husker jeg ikke, men det er nok 10-15 år siden. Det startet i det små, men det har jo blitt mer og mer etterhvert, sier Svanhild.

Godtar ikke

Svanhild er ikke tilhenger av lyslenker i alle regnbuens farger. De skal være hvite, og det skal være nøyaktig samme fargen på alle lysene så langt det lar seg gjøre. Hittil har hun klart å få det til.

– Jeg firer ikke på kravene når det gjelder fargen på lys, men det er ikke lett å skulle finne samme farge på lyslenkene hvert år. De forandres hele tiden, så det blir mye farting rundt omkring til forskjellige butikker for å teste lysfargen på lenkene og finne den rette fargen, sier Svanhild.

Oppsikt

Julehuset til Magne og Svanhild Nordli vekker oppsikt. Omtrent hver kveld i desember ser paret at det blinker i blitslys fra kameraer mot vindusrutene. Biler kommer kjørende ens ærend ned til huset med nysgjerrige som ser på og tar bilder, før de snur og kjører tilbake.

– Jeg har sett flere ganger at bilene har stoppet på E6 også for å se og ta bilder, ler Magne.

Svanhild og Magne Nordli gjør dette fordi de synes det er pent, og for å lyse opp i en ellers mørk årstid.

– Jeg vil ikke si vi er blitt hekta, men vi gjør dette fordi vi synes det er artig og koselig i denne mørketiden. Dessuten spør barna og barnebarna hvert år når vi skal tenne julehuset, smiler Svanhild.

Henger opp selv

Det er ikke slik at ektemannen Magne blir pisket rundt for å sette opp alle lyslenkene. Det er nesten motsatt. Svanhild står gjerne øverst i stigen eller i skufla på hjullasteren for å henge opp det som er aller høyest.

– Det går fint. Jeg har ikke høydeskrekk, smiler Svanhild.

Og bare for å ha nevnt det; inne i huset har Svanhild 120 nisser som hun plasserer rundt omkring før julaften.