BARDUFOSS: Til tross for at antall felte elg er 90 under kvota på 350 dyr, er leder av viltnemnda i Målselv, Jørn Larsen, fornøyd med både antallet felte elg og fellingsprosenten på 74.

Fornøyd

– Vi tippet på forhånd at antall felte dyr kom til å ligge på rundt 270 dyr. Så vi i viltnemnda er fornøyd med antallet med tanke på at vi hadde mye ekstradyr som vi ba bestandsplanområdene være restriktive med å dele ut. Dette er medvirkende til at vi nå er nede på det antallet stamelg som vi mener det bør være i Målselv, sier Larsen.

Det viser også resultatet av elgtellingen som ble gjennomført mot slutten av årets elgjakt. En telling som medregnet variabler og tilleggsprosent stoppet på 370 dyr. Antallet er det som idag regnes som antall stamelg i Målselv.

– Vi føler at vi er der vi skal være nå. Også i forhold til kravet fra fylkesmannen om en reduksjon på 20-25 prosent, et arbeidet vi startet med allerede i 2011, og vi som vi har tatt gradvis fram til nå. Kvota til neste års elgjakt vil også bli mindre enn den var i år, sier Larsen.

Øker med 50 prosent

Antallet felte dyr ligger på omtrent samme antall som i 2012. I fjor endte avskytingen på 291 dyr.

Men dette antallet kan økes med rundt 50 prosent når elgtrekket starter for fullt. Så langt har ikke viltnemnda registrert veldig stor aktivitet på dette området.

– Det er observert bevegelser i Fagerfjell-området, men vi må nok få 10-15 centimeter mer snø før den store økningen kommer. Trekkelgen var på tur, men snudde da mildværet kom. Normalt viser forskning at antallet stamelg kan øke med opp til 54 prosent når trekkelgen kommer. De samme forskerne sier også at tre fjerdedeler blir værende igjen. Men vi ser at det nå er observert færre dyr i Lenvik, Sørreisa og Balsfjord. Derfor tror og håper vi at tendensen i fra de siste to årene spesielt ikke vil fortsette, sier Larsen.

Påkjørsler

På denne tiden i fjor var det påkjørt et stort antall elg allerede på dette tidspunktet.

– Fjoråret var helt ekstremt. Da hadde vi på denne tiden en rekke påkjørsler på strekningen Fagerfejll-Buktamoen allerede mens det utvidede jakta pågikk. Snøen kom også tidligere i fjor og det satte trekket tidlig i gang. Allerede i november var trekket i full gang, sier Larsen

Hittil denne vinteren er fire-fem elger blitt påkjørt i Målselv, men ingen av dem ble drept. I tillegg er det påkjørt fem rådyr. Tre av disse måtte bøte med livet.

FORNØYD: Jørn Larsen er fornøyd. Foto: Jan-Erik Bergstad