FINNSNES: Nordborg skolers søknad om å få slippe eiendomsskatten havner nemlig på bordet til Lenvik kommunestyre 19. desember. Da skal politikerne se over lista over de 68 eiendommene i kommunen som per i dag har fritak fra eiendomsskatten, og da blant annet vurdere om Nordborg skoler bør føyes til på lista.

I henhold til eiendomsskatteloven kan nemlig kommunestyret selv avgjøre om det er eiendommer som skal få fritak. Imidlertid er det et krav at eiendommer i samme kategori skal behandle likt, men mindre saklige grunner tilsier ulik behandling.

Og det er dette kravt som kan sette en stopper for fritaket Nordborg skoler ber om.

Skjønn

"Kommunestyret står forholdsvis fritt til å bestemme hvem som skal gis fritak, og kan utøve et skjønn. Men faktoren med likebehandling må vektlegges og hvis den videregående skolen, eid av Norsk Lutherssk Misjonssamband, gis fritak, kan det vanskelig unnlates å gå automatisk fritak for skolene eid av Troms Fylkeskommune på Gibostad og i Finnfjordbotn", opplyses det i sakspapirene til kommunestyret.

Det påpekes også at det vanskelig kan gis fritak til den private ungdomsskolen, som er eid av Nordborg skoler AS. Det vises til at aksjeselskaper har fått fritak fra eiendomsskatt i andre kommuner, men at disse da har vært helt eller delvis eid av kommunen, og har drevet virksomhet rettet mot særskilte grupper.

"Dette kan ikke sies å være tilfelle i forhold til den private ungdomsskolen, som må vurderes som et supplement til et allerede fullverdig tilbud", heter det i sakspapirene.

Det poengteres også at et fritak til Nordborg skolers private ungdomsskole vil gjøre det nødvendig å vurdere samme gode til Kunnskapsparken Eiendom AS og andre bygg som driver undervisning. Dette i henhold til prinsippet om likebehandling.

Urimelig

De videregående skolene i Lenvik kommune, inkludert Nordborg, var fritatt for eiendomsskatt helt til budsjettet for 2014 skulle behandles i fjor. Da eiendommene eid av Troms Fylkeskommune og Norsk Luthers Misjonssamband ble tatt ut av fritakslista ga det en økonomisk virkning på 400.000 kroner (ut ifra en skattetakst på fem promille).

Hvordan denne økonomiske virkningen fordeler seg på skolene er ikke opplyst, men fra Nordborg skoler er de klar på at eiendomsskatten er svært uønsket.

"Vi finner det urimelig at vi skal holde kakelotteri, eller ta mr i skolepenger fra elevene, eller be lærerne jobbe mer dugnad for å kunne betale eiendomsskatt til kommunen", poengterte styreleder Øivind Søreng og rektor Anette Sørensen Rege i søknaden om å få slippe eiendomsskatten.

Nordborg-rektor Anette Sørensen Rege. Foto: Jonas Johnsen