FINNSNES: Dette er forslagene Tveterås-utvalget kommer med.  Regjeringa skal nå se på forslagene, og vil komme med en melding innen neste årsskifte.

Samtidig er utvalget splitta i fiskekjøpslovgivninga.  Flertallet i utvalget anbefaler å opprette en nøytral markedsplass for førstehåndssalg av villfisk på sikt. Aktivitetsplikten vil flertallet av utvalget også til livs.

Konkurransekraft

Konkurransekraft og like rammvillkår står i sentrum, i rapporten som skal snu skuta for ei fiskerinæring på stadig dypere vann.

– Deler av sjømatnæringa har slitt med dårlig lønnsomhet, og trenden er ikke positiv over tid. Betydninga av særnorsk lønnsutvikling kan ikke undervurderes, stadfester Tveterås selv, når utvalgsrapporten ble lagt frem i Tromsø.

– Gi tillitt

I rapporten anbefales det å deregulere fiskeripolitikken. Blant annet vil utvalget gi fiskerne mulighet til å velge fangstredskaper selv.

– Aktørene  kjenner best hvordan markedene endrer seg. Det er ytre rammebetingelser som endrer seg hele tiden, og markedene blir stadig mer kompliserte. Man må gi det nødvendige handlingsrommet for at de skal kunne tilpasse seg, sier Tveterås.

Utvalget mener regjeringa har stor evne til å påvirke konkurransevillkårene til fiskerinæringa.

Konkurransekraft

Tiltakene som ble lagt frem fokuserte på økt konkurransekraft og bærekraftig utvikling.

– Vi anbefaler en bredt anlagt invasjonspolitikk. Man burde ha en blanding mellom statlig og privat finansiert forskning. Ny viten bør implementeres i full skala, sier han, og anbefaler videre dedikerte programmer på høgskole- og universitetsnivå, som utdanner helt til doktorgradsnivå.

– Ikke berge

Utvalget anbefaler videre at det offentlige ikke skal berge ulønnsomme bedrifter.

– Vi har hatt enorme omstillinger i primærnæringene. Dette har medført omstillinger og smerte, men har også gitt grunnlaget for velferdsstaten og utvikling.Videre mener de fiskeriene bør prioriteres over landbrukssektoren.