TORSKEN: – Med den type intensiv virksomhet fiskeoppdrett er, oppstår sykdom fra tid til annen, forteller seniorinspektør for distriktskontoret til Mattilsynet i Midt-Troms, Margareth Bergersen.

Sist Midt-Troms var ramma av ILA, var i perioden 2007 til 2010.

Laksen er allerede destruert, og Wilsgård ser for seg et tap på tre millioner, ifølge NRK. Utslaktinga av de 143.000 fiskene medfører permitteringsfare, har daglig leder Fredd Wilsgård uttalt til rikskringkastinga.

Varsla selv

Wilsgård Fiskeoppdrett varsla selv Mattilsynet, etter de hadde oppdaga endringer i en merde, med høyere dødelighet.

– Vi inspiserte merden selv, og etter egne prøver kunne vi konkludere med ILA-smitte, forteller Bergersen.

Oppdretterene har selv meldepliktig ved mistanke om sykdom. I dag er det streng praksis om at fisk og utstyr fra forskjellige anlegg ikke skal komme i kontakt, for å forebygge smittespredning.

– Ikke fare for andre

Sonene skal brakklegges i minst tre måneder, før ny fisk kan settes ut igjen. Mattilsynet anser ikke ILA-utbruddet som en risiko for resten av Senja.

– Det er fisken selv som er mest smittefarlig, både død og levende. Derfor er det forbudt å flytte fisk inn og ut av området. Mattilsynet er vært opptatt av å isolere anlegg med mistanke eller påvist sykdom, forteller hun.

Risikovurdering

I tråd med Mattilsynets rutiner ved ILA-utbrudd, er det vedtatt at oppdretteren må utarbeide plan for utslakting av den aktuelle lokaliteten.

– Denne planen skal vurderes av Mattilsynet. I en forskrifta for det aktuelle området, defineres en bekjempelses- og overvåkingssone. Sonene er definert utifra en risikovurdering, sier hun.

Vet ikke opphav

– Hvor kommer ILA-smitten fra?

– Vi vet ikke. Hadde vi visst smitteopphavet, hadde det vært lettere å forebygge. Det har ikke tidligere vært ILA i denne fjorden, så det er ingen indikasjoner på noe spesifikt i forhold til dette.

Det jobbes hardt for å kartlegge ILA-smittes opphav.

– ILA-utbruddeter under epidemiologisk utredning. Veterinærinstituttet støtter Mattilsynet i dette. Det er et omfattende arbeid, forteller hun.

Selv om det hadde vært ønskelig med tettere oppfølging av oppdrettsnæringa, føler de man vet hva som svømmer rundt i fjordene.

– Vi kontrollerer anleggene og oppdretterne har rapporteringsplikt. Det tas også risikovurderte stikkprøver. Landene fisken selges til krever dette, sier hun.

Fredd Wilsgård, daglig leder Wilsgård Fiskeoppdrett. Foto: Vidar Bjørkli