FINNSNES: Annelin Kreutzers anke til Høyesterett gjaldt erstatningsoppgjøret etter at hun i 2007 ble alvorlig skadet i en trafikkulykke. Kreutzers familie mente erstatningssummen hun i utgangspunktet fikk utbetalt var alt for lav, og kjørte saken til rettssystemet – helt opp til Høyesterett.

Rente

Spørsmålet som i all hovedsak har vært adressert i Høyesterett er den såkalte kapitaliseringsrenta. Ei rente som siden 1993 har vært på fem prosent, men som etter Kreutzers lange kamp nå er satt ned til fire prosent.

- Totalt erstatningsbeløp blir nå over 9,1 millioner kroner. Det vil si tre ganger så høyt som det forsikringsselskapet ville betale. Uten en ressurssterk far ville hun ikke fått riktig erstatning, opplyser Kreutzers advokat, Christian Lundin.

- Gigantisk seier

Selv om Kreutzer ikke fikk medhold på samtlige punkter, mener advokaten at dommen å anse som en seier. Ikke bare for alenemora fra Finnsnes, men også for de som i fremtiden skal søke om skadeerstatning. Lundin er nemlig klar på at svært mange skadde personer har fått utbetalt en vesentlig for lav erstatning på grunn av kapitaliseringsrenta på fem prosent.

- Det er takket være pågangsmotet til den ressurssterke faren til den skadde kvinnen at det har lykkes å gjøre noe med denne uretten, og han er nå kronet med seier over en gigantisk forsikringsbransje. Dommen vil fremover få stor betydning for alle andre skadesaker der det skal betales erstatning, påpeker Lundin.

Svært viktig

Ifølge beregninger gjort fra Finans Norge vil det koste forsikringsbransjen en halv milliard årlig at kapitaliseringsrenta settes ned til fire prosent.

- Kapitaliseringsrenten er en svært viktig størrelse når erstatning for alt fremtidig tap skal utmåles, for den bestemmer hvilken avkastning som skal legges til grunn etter at det er gjort fradrag for inflasjonen. Jo høyere kapitaliseringsrente som legges til grunn, dess lavere blir engangserstatningen som utbetales til den som er skadet, forklarer Lundin.