ISLANDSBOTN: - Nå nærmer det seg advent og jul med stormskritt og det er ikke alle som har så god rå i denne tida. Mange foreldre gruer seg siden de ikke har mulighet til å gi barna sine adventskalender eller julegaver.

Folkebladet-TV: Her er flere gode hjelpere før jul

Engasjement

Det var innledningsordene Kampevoll torsdag skrev i et innlegg på Facebook i håp om å samle flere med samme oppfatning som henne.

Og det har hun klart. Engasjementet har strømmet på fra både nært og fjernt.

- Jeg vil bidra til å lage julekalendere og julegaver til dem som trenger det mest. Jeg vil at alle skal få muligheten til å kjenne på en gledelig jul, sier hun.

Kampevoll oppfordrer folk til å gi leker eller klær som holder en god standard.

- I kveld skal jeg starte med innsamlingen. Jeg skal blant annet hente flere Nintendo-spill, PC-spill, ulike headset, klær og forskjellige leker. Tilbakemeldingene har strømmet på og folk er utelukket positive, forteller hun.

- Viktig å bidra

Hun vil ikke fremstå som en helt i nødens time, men Kampevoll vil bare bidra litt i høytidens omfavnelse.

Hun forteller i så måte at det er viktig å bidra til slike formål, spesielt siden hun selv vet hvordan det er å vende på hver en krone for å komme i havn.

Selv har Kampevoll tre barn.

- Jul er ei tid i året hvor man bruker veldig mye penger på gaver. Det er et kjempestort kjøpepress og mange har glemt at det faktisk er tanken som teller. Det spiller ingen rolle hvor dyr eller stor gaven er, påpeker hun.

For å få orden på formalitetene i kjølevannet av aksjonen har Kampevoll oppretta et eget kontor - hjemme i sitt eget hus.

- Alt av utleveringer og arbeid med dette prosjektet vil skje herfra, sier hun.

- Ett kriterium

Selv om hun får inn veldig mye gaver, tror Kampevoll at hun vil klare å kvitte seg med alt.

- Jeg har fått meldinger fra foreldre som har mistet jobbene sine og dermed ikke har rå til å kjøpe julegaver til sine nære og kjære, sier hun.

Hvis hun ikke får levert ut alt nå, vil hun spare restene til neste år, for så å ta opp tråden igjen.

Det eneste kriteriet Kampevoll har satt er at gavene ikke må være ødelagte.

- De må være i orden. Dette er gaver andre skal kunne bruke og ta glede av, understreker hun.

- Gjenbruk

Debatten vedrørende å gi brukte gaver til «fattige» barn har versert den siste tiden. Elin Moen fra Tromsø mener at en ikke kan gi brukte ting i presanger til fattige barn.

- Hva tenker du om det?

- Da tror jeg at hun har altfor mye av det gode. Jeg tror ikke hun helt vet hva hun setter pris på. Man trenger ikke ha det nye og det fineste for å bli glad, svarer Kampevoll.

Hun forteller i så måte at folk generelt er glade for å gi, spesielt i juletida.

- Klart man kan gi brukte ting i gaver. Det er gjenbruk. Det er mye bedre å videreføre enn å kaste det i søpla for eksempel. Det er alltid noen som setter pris på det, uansett, sier hun avslutningsvis.

Hjemme i sitt eget hus har Maria Kampevoll oppretta et kontor i forbindelse med innsamlingen. Foto: Christian A. Unosen