FINNSNES: Det brenner mer i advents- og julemåneden enn i de andre vintermånedene. Det er derfor all grunn til å passe litt ekstra på i tiden fremover.

- Vi bruker mer levende lys i advents- og juletida enn ellers i året, og tenner opp i peiser og ovner. Vi er mer hjemme i jula og har dermed økt strømforbruk. Alt dette øker risikoen for brann, sier fagsjef Geir Grønsholt i KLP Skadeforsikring.

- Alkohol og brann

Førjulstida betyr for mange flere festlige anledninger enn ellers i året. I alkoholpåvirket tilstand er det fort gjort å sovne fra pizzaen i ovnen, og det kan være farlig. Norsk Brannvernforening anbefaler derfor å velge kald mat til nattmat, eller spise på vei hjem fra byturen.

- Da unngår du bruk av komfyren, som er den hyppigste kilden til boligbranner i Norge. Brannvernforeningens rapport "Alkohol og brann" fra 2013 viser at 47 prosent av alle branndøde hadde alkohol i blodet. Godt over halvparten av disse hadde selv forårsaket brannen, påpeker han videre.

Året rundt er det viktig å ha en røykvarsler med batterier som fungerer:

- For å forebygge tap av menneskeliv ved nattlige boligbranner er det viktig å bli vekket og varslet før røyk- og ildutviklingen har kommet for langt. Brannen kan starte et helt annet sted i bygget enn der du oppholder deg. Seriekoblede røykvarslere vil derfor ofte være løsningen i boliger over flere plan eller med mange rom. Husk å teste batteriene minst en gang i måneden, sier Grønsholt.

- Alle må vite

Alle boliger er pålagt å ha minst en fungerende røykvarsler per etasje, som kan høres på alle soverom med lukket dør. Manuelt brannslokkeutstyr er påbudt og skal være lett tilgjengelig. Som slokkeutstyr menes en fast montert brannslange som rekker inn i alle rom, og/eller håndslokkerapparat.

- Alle i huset må vite hvordan slokkeutstyret skal brukes, og hvor de finner det. Sørg også for at alle i husstanden vet om alternative rømningsveier, sier Grønsholt.

(KLP)

Illustrasjonsfoto. Brann i juletider Foto: KLP