BARDUFOSS: Det skulle vært innflytterfest om kort tid, etter flere runder med flyttedatoer. Men så ble den nye delen av Bardufoss ungdomsskole som er under bygget, utsatt for store vannskader i begynnelsen av november. Dermed må lærere og elever fortsatt lære og undervise midt på byggeplassen. Tidligst i februar neste år kan nyfløya og de nyrestaurerte klasserommene tas i bruk.

Som fryktet

Vannskadene ble akkurat like omfattende som fryktet. Det sier Steinar Jensen i Byggforvaltningen i Målselv kommune.

– Ja, det var så mye som vi fryktet at det ville være. Det meste av gulvbelegg er fjernet og må legges på nytt. En del veggplater må rives og skiftes og en del gipsplater under stålplatene i taket må skiftes. I tillegg må våt isolasjon rundt avløpsventilene på taket skiftes og taket tettes på nytt rundt skadene, sier Jensen.

I tillegg må alt det elektriske tas ned for at bygningsarbeiderne skal komme til å få skiftet det som må skiftes. Dette må monteres opp igjen når reparasjonene og utskiftningene er ferdige.

– Alt dette er under arbeid og utbedring nå, og den foreløpige, og jeg understreker foreløpige, fremdriftsplanen ser for seg å overlevere nybygget i februar neste år, sier Jensen.

Det betyr to måneders ekstra utsettelse.

Byggekaos

Hele skoleåret før jul og mye inn i neste år har og må elever og ansatte leve under nokså kaotiske forhold på skolen. Byggestøy, støv og dårlig luft og ventilasjon er konsekvensen.

Hele byggeprosessen har vært forsinket på grunn av byggtekniske feil med grunnarbeidet, og det toppet seg da bygget ble utsatt for den store vannskaden. Montering av varmematter rundt avløpsventilene ble gjort en helg, angivelig uten at hovedentreprenør eller andre underentreprenører ble varslet. Det førte til at området rundt ventilene ble stående åpne en hel søndag med regn og mildvær, slik at store vannmengder rant inn i tak og vegger. Målselv kommune anslo vannmengden til åtte kubikkmeter.

Dette er nå en forsikringssak som går sin gang uavhengig av riving og gjenoppbygging. Alle problemene og forsinkelsene har ført til at elever og ansatte ikke tør håpe på noe som helst når det gjelder endelige innflytterdato.