BARDUFOSS: Berglund-slekta er en tradisjonstro familie. Familien samles sent og tidlig for å feire ett eller annet, eller for å bake og koke et eller annet. Eller bare samles til en hyggelig familiestund.

Normalt skjer alt dette i nærområdet, men årets julegløggsamling blir annerledes. En hel gjeng av søsken, søskenbarn og ektefeller/samboere, totalt 17 stykker i tallet, satte seg på flyet torsdag med kurs for Brussel i Belgia. For der bor nemlig et av søskenbarna.

– Elisabeth Berglund er søskenbarn til de fleste av oss, og da hun var hjemme i sommer på en av samlingene våre sa hun, ”tenk om dere kunne komme nedover til Brussel på julegløgg før jul”, og vi sa ”klart det”. Vi bestemte oss der og da, og sånn ble det. Nå drar berglundingan på tur, ler Aud Schlechter, den eldste i reisefølget.

Kort tid

Bestemmelsen ble tatt der og da, og slik er det stort sett i den familien. Der i gården bruker man ikke lang tid på å tenke seg om når det kommer til familiesamlinger og fest.

– Vi er en veldig tradisjonstro slekt som henger veldig mye sammen uten å renne ned dørene hos hverandre. Men vi er en herlig gjeng som har det utrolig mye gøy sammen. Julegløggsamlingen kom til på 1980-tallet. Da snakka vi om å treffes oftere. Da sa jeg at, greit, vi samles til julegløgg og jeg tar første økta, sier Schlechter.

Det var starten på den tradisjonen.

Mattradisjoner

En annen tradisjon slekta holder i hevd er matlaging. Fra gammelt av ble det produsert store mengder pølser, flatbrød og lefser på gården Brandskognes, som er den andre grenen i storfamilien. Det er på den gamle gården er at de skikkelig store festene foregår.

– Der har vi vel vært 40 stykker på det meste, sier Schlechter.

Og det er mattradisjonene derfra Berglunds har tatt vare på.

– Vi vokste jo opp med hjemmelagede pølser, lefser og flatbrød. Men etter at gården ble lagt ned ble det slutt på matlagingen. Inntil vi tok det opp igjen.

Synes og høres

– Nå har vi pølsekvelder der familien går sammen og lager kjøttpølser, spekepølser, flatbrød og lefser. Nylig lagde vi spekepølser og kokte pølser av 170 kilo kjøttdeig, forteller Schlechter.

Når Berglund-slakta samles både synes det og høres det. Sang, for eksempel, er et selvfølge på familiesamlingene. Selvsagt har slekta med eget sanghefte til Brussel, sammen med pinnekjøtt og klippfisk, spekepølser og flatbrød.

Og for å understreke at det ikke er hvem som helst som drar på tur, så sto det egen buss og ventet på familien da dem ankom Brussel torsdag kveld.

– Vi er en eksklusiv klubb, og vi tar ikke inn hvem som helst, sier Schlechter og ler høyt.