ERSFJORD: Etter vel to måneders arbeid er Statens Vegvesens nye veitoalett i Ersfjord nesten ferdig. Utedassen, som er en del av Nasjonal Turistveg-prosjektet, har en prislapp på hele 3,75 millioner kroner. Da er det kanskje ikke så rart at man har valgt å kle toalettet i gullfarget messing.

- Den ser veldig flott ut – som en perle, konstaterer ordfører Guttorm Nergård i Berg kommune.

Han mener at gulldassen i Ersfjord vil vekke oppsikt i tråd med intensjonen til Nasjonal Turistveg.

- Ettersom det er mye folk som samles i Ersfjord, så er det også et etterlengtet do, noe Statens Vegvesen selvfølgelig tok med i beregninga før de bygget den. Den hadde ikke blitt noe av hadde det ikke vært behov, og nå når anlegget er på plass tror jeg det vil generere enda mer folk, sier Nergård.

Skeptisk til kostnadene

Men så var det kostnadene, som i sin helhet dekkes av øremerkede Nasjonal Turistveg-midler.

- Noen er selvfølgelig skeptisk til de enorme kostnadene, men vi er bare glade for at vi har fått dette tilbudet. Dette er faktisk det fjerde Nasjonal Turistveg-tiltaket i Berg kommune, som er en pluss for alle som bruker strekninga, sier Nergård.

Selv har han ennå ikke fått se på gulldassen i nær ferdig utgave, men regner med å legge inn en liten visitt for å ta den i øyesyn snarlig.

- Skal du teste den ut også?

- Vi får se hvor nøden man bli, humrer Nergård.

Eget budsjett

Idéen om et skikkelig veitoalett dukket opp da Berg kommune tok opp med vegvesenet behovet for en parkeringsplass i Ersfjord. Hittil har bilistene vært henvist til å parkere langs hovedveien. På det meste har det vært telt oppi 120 biler parkert langs veien.

– Vi gjorde en kostnadsfordeling: Berg kommune betaler for parkeringsplassen og vi for toalettet. Stranda i Ersfjord er blitt et populært utfartsområde, og vi bestemte oss for å bygge et ordentlig toalett, handikaptilpasset og med høy standard, uttalte byggeleder Hugo Fagermo i Statens vegvesen til Folkebladet i september.

Han poengterte også den gang at det å bygge etter dagens standard er dyrt, og at det nye toalettet i Ersfjord aldri hadde kommet på plass om ikke strekninga var del av Nasjonal Turistveg.

- De nasjonale turistveiene har sitt eget budsjett, som ikke har noe med asfalt og vedlikehold å gjøre, sa Fagermo.

(Folkebladet)