SPANSDALEN: Årets drivtelling i Spandsdalselva viser klare spor av ureglementert fiske i form av funn av garntau, store sluker og mange fisk med stygge skader som trolig stammer fra forsøk på kroking. Dette kommer frem i rapporten Skandinavisk Naturovervåking AS har utarbeidet etter dykk etter elva i oktober.

Åpenlyst fiske

Det er tre grunneierlag i Spansdalselva. Bernhardt Halvorsen er leder av det nederste i vassdraget. Funnene kommer ikke akkurat som ei bombe på den tidligere ordføreren.

- Nei, dette er noe vi har kjent til i lange tider. Det ulovlige fiske foregår nærmest åpenlyst. Vi har prøvd å stoppe det, men det nytter ikke, sier han.

Villaksen elva har vært fredet i mange år på grunn av en svak bestand. Gytebiomassen av observert laks var anslagsvis 136 kg (28 hofisk), mens oppgitt GBM er 241 kg hofisk eller 76 hofisk. Måloppnåelsen var dermed kun 56 prosent i elva.

- Vi hadde en opptur for noen år siden, men når en får så betydelig inngrep i bestanden som dette er det håpløst. De som holder på med dette fiske ødelegger jo både for seg selv og alle andre. De tar jo både laks og sjøørret, sier Halvorsen.

Halvorsen forteller også at det tidligere er anmeldt til politiet at det foregår et ulovlig fiske i elva, men at saken da ble henlagt.

Miljøkriminalitet

Lensmann Hans Roar Rasmussen var fredag ikke tilgjengelig for kommentarer i saken. Politiadvokat Steffen Ravnaasen ved Midtre-Hålogaland politidistrikt kjenner ikke selv til denne konkrete saken. Men ser på slike forhold som alvorlig miljøkriminalitet.

- Ja, hvis det er slik du beskriver er det alvorlig. Og for politiet er det interessant å få kjennskap til slike forhold, ikke minst i forhold til at vi er oppmerksomme og kan følge med dette fremover, sier han.

Det ble totalt registrert 88 laks, fordelt på 43 smålaks, 42 mellomlaks og 3 storlaks. Fisken stod i all hovedsak fordelt nedenfor fossestrykene. Det ble registrert 10 sikre oppdrettslaks, tilsvarende 10,2 prosent. I tillegg ble det registrert 155 sjøørret, fordelt på 10 umodne, 39 under ett kg, 99 1-3 kg og 7 større enn 3 kg. Gytefiskregistreringene i Troms ble gjennomført i tidsrommet 10. oktober til 30. oktober i totalt ni vassdrag. I rapporten kommer det også frem at forholdene for drivtelling generelt var gode i høst.

prøvd.- Vi har prøvd å stoppe det, men det nytter ikke, sier Bernhardt Halvorsen. Foto: Morten Dokka Foto: Morten Dokka