BARDUFOSS: Fire års forhandlinger er over, og partene er blitt enige om utvidede rettigheter i skyte- og øvingsfeltet. En egen avtale er utarbeidet som vedrører selve erstatningsbeløpet på 4.730.000 kroner som skal fordeles etter en avtalt størrelse mellom de 22 grunneierne.

Avtale i havn

Avtalen som blir gjeldene fra 1. januar 2015, skal gi minst mulig tolkningsrom og være klar på hva som er Forsvarets rettigheter og grunneiernes rettigheter.

- Etter et godt innspill fra grunneiernes advokat, høyesterettsadvokat Tor N. Rekve, som går på at Forsvaret i utgangspunktet har lov til alt, men må forholde seg til de begrensningene som ligger nedfelt i avtalen, kom vi i havn. Avtalen kom lettere på plass og er formmessig enklere å forholde seg til for partene, oppsummerte Øystein Løvli, leder for plan og miljøavdelingen i Forsvarsbygg.

Basert på denne avtalen skal nå Forsvaret og Forsvarsbygg revidere instruksverket for Forsvarets virksomhet i Setermoen skyte- og øvingsfelt.

Vanskelig sak

Høyesterettsadvokat Tor N. Rekve har representert alle grunneierne i forhandlingene. Han kom i sin oppsummering inn på at det har vært en omfattende og vanskelig sak med mange fasetter, og det er avholdt mange møter. Han berømmet forhandlingene som har bragt inn uenigheter, og samtidig har vært holdt i en saklig og god tone.

Rekve har hatt tre tillitsmenn for grunneierne med seg, og de har kommet med viktige innspill om bruk og rettigheter i skyte- og øvingsfeltet. Disse representantene har vært Stein Østvik, Jens Ole Håkonsen og Hans Brandvoll.

- Enklere

- Denne avtalen blir enklere for oss grunneiere å forholde oss til, enn det skjønnet som har vært gjel-dende til nå, sa Stein Østvik, som representerte grunneierne under møtet der avtalen ble signert.

Nå er reguleringsplanen for Setermoen skyte- og øvingsfelt besluttet i Bardu kommune, avtalen med grunneierne er underskrevet, og da gjenstår forurensningstillatelsen som behandles hos Fylkesmannen i Troms. Denne venter Forsvarsbygg en avklaring på i løpet av 2015. Da vil hele rammeverket for bruken av skyte- og øvingsfeltet være på plass.