TORSKEN: I forrige uke meldte Mattilsynet om at det er mistanke om ILA (infeksiøs lakseanemi) hos Wilsgård Fiskeoppdrett AS i Torskenfjorden på Senja. Også Nor Seafood er samlokalisert ved den samme lokaliteten.

Venter på resultater

Mattilsynet har foretatt prøvetaking ved lokaliteten for verifisering av ILA-diagnose. Distriktssjef i Mattilsynet for Midt-Troms, Hilde Haug fortalte torsdag til Folkebladet at de venter å få resultatene i slutten av denne uka. I påvente av sikre resultater har Mattilsynet bedt alle som ferdes på havet i området om å vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av sykdom unngås. For å forhindre smittespredning er lokaliteten pålagt restriksjoner blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Restriksjonene gjelder også for lokalitetene Husvika og Sylsnes i samme fjord. Dette på grunn av korte avstander og driftsmessige forhold.

Krever nedslakting

Norges Miljøvernforbund (NMF) går knallhardt ut i saken og krever nedslakting om det påvises ILA.

- Lokaliteten har tillatelse til å ha inntil 2700 tonn laks/ørret. Dette innebærer at det er minimum flere hundre tusen fisk innestengt i disse nettingburene som etter all sannsynlighet sprer ILA smitte fra Senja med påfølgende smittespredning til villfisk og andre anlegg. NMF krever derfor umiddelbar nedslakting og destruksjon av all fisk på dette anlegget. Videre må nærliggende anlegg testes og ved eventuell påvisning av sykdom må også all fisk på disse anleggene slaktes ned, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Forøket dødelighet

NMF hevder at fiskeoppdrettsnæringen sliter generelt også med mange andre sykdommer.

- Dette viser at dagens fiskeoppdrett er uforsvarlig fiskvelferdsmessig. Næringens eneste svar har vært å bruke mer gift for å begrense problemene, står det i pressemeldingen som er undetegnet av Kurt Oddekalv.

Mattilsynet ble varslet av oppdretter på bakgrunn av blant annet forøket dødelighet i en merd. Veterinærinstituttet fant positive laboratoriefunn for ILA i prøver tatt ut av virksomhetens fiskehelsetjeneste.

Folkebladet har forsøkt å få kommentarer fra daglig leder og eier Fredd Wilsgård uten å lykkes.