BRØSTADBOTN: Reduksjon i vannavgiften vil om den kommer omfatte samtlige abonnenter på Dyrøya. Kokepåbudet ble innført i august i år og gjelder fortsatt.

I april omtalte Folkebladet at E.coli har blitt påvist flere ganger, men at beboerne fortsatt betaler full vannavgift for vannet som ikke går drikke.

– Jeg kan ikke dusje, da går rørene tett. Det blir veldig ofte misfarging på klær selv om vi har filter i alt av vanninntak i huset. Det hjelper ikke, fortalte innbygger Anne-Grethe Bergheim.

Vannavgiften per i dag 5.307 kroner og ifølge Bergheim er det en for høy pris å betale for et vann som er uholdbart.

- Ikke reduksjon

En reduksjon på 25-50 prosent vil imidlertid utgjøre et inntektstap i størrelsesorden 170-350 000 kroner per år for kommunen.

Den budsjettmessige konsekvensen av å redusere vannavgiften for abonnentene på Dyrøya vil være at vannavgiften økes tilsvarende for samtlige av kommunens abonnenter.

Som følge av at det framtidige avgiftsnivået vil bli relativt høyt, og at utbyggingsplanene for Dyrøy nye vannverk er fremskyndet tilrår rådmannen at det ikke gis reduksjon i vannavgiften som følge av kokepåbud.

- E.Coli

Øyvind Fossli ved Mattilsynet Midt-Troms, understreket i april at vanntilstanden i Dyrøy er veldig dårlig og langt ifra optimal.

– De siste årene har det vært påvist E.Coli to til tre ganger i året, sa Fossli da.

Ifølge han er det ikke så ofte det påvises E.Coli ved vannverk, men det forekommer. Ved Dyrøy vannverk er det for ofte påvisning.

– E.Coli i seg selv er ikke nødvendigvis farlig, men det er en indikator på fekal forurensing, som betyr forurensing fra avføring fra dyr eller mennesker, sier han.

Reklamasjonsrett

Helene Falch ved forbrukerrådet i Troms og Finnmark, sa i april at vann reguleres av forbrukerkjøpslovens bestemmelser.

Hun understreket også at man på lik linje med andre kjøpsvarer kan reklamere hvis det ikke holder standard.

– Man har reklamasjonsrett når vannet ikke holder normal kvalitet. Hvis det ikke blir ordnet opp raskt, vil det være mulig å nå frem til et prisavslag, spesielt hvis det er helseskadelig, sa hun.

I så måte er det ifølge henne en høy terskel for å kreve refusjon eller tilbakebetaling av vannavgift.

- Det aller beste er hvis kommunen finner en midlertidig løsning mens utbyggingen av det nye vannverket pågår. Det blir trolig det beste for alle parter, påpekte hun.

Ordfører, Randi Lillegård sa også i april at et prisoverslag verken blir riktig eller galt.

- Jeg oppfordrer de som ikke har en god nok vare til å sende en søknad til kommunen, så skal politikerne behandle det. Det skylder vi befolkningen.

Den budsjettmessige konsekvensen av å redusere vannavgiften for abonnentene på Dyrøya vil være at vannavgiften økes tilsvarende for samtlige av kommunens abonnenter. Foto: Privat