BARDUFOSS: Det har vært, og er fremdeles, stort fokus på at store rammeavtaler med Forsvaret tilfaller selskaper uetenfor Troms og Midt-Troms. Kun smuler blir igjen til lokale bedrifter i de store forsvarskommunen som Målselv og Bardu.

De tre busselskapene Bussring, Furuluy Turbuss i Bardu og Senja rutebil har klart å bryte litt av det mønsteret. Bussring, som holder til i Nordreisa, fikk kontrakten av all personebefordring av Forsvarets personell i Troms.

– Grunnen til at vi i det hele tatt regnet på denne kontrakten er samarbeidet med Senja rutebil, Furuly og Torghatten. Denne kontrakten gir store ringvirkninger lokalt i Målselv og Bardu og forsåvidt i hele Troms, sier daglig leder i Bussring, Henry Nyvoll.

Ti millioner

Kontrakten, som bare er for et år av gangen, har en verdi på 10-11 milioner kroner. Den omhandler i første rekke flybussen til og fra Setermoen og Øverbygd.

– I tillegg har vi alt av velferdsturer, langpermer, innryk og store militærøvelser. Selv om kontrakten i utgangspunktet kun er på et år, med en ensidig rett fra Forsvare til å kunne forlenge den i 36 måneder, er kontrakten med på å trygge eksisterene arbeidsplasser og skape nye. Kontrakten er med på å trygge 15-20 arbeidsplasser i Troms. Ti av dem i Midt-Trom, sier Nyvoll.

Skjedd mye

Nyvoll sier han er stolt og glad for at lokale aktører får en slik kontrakt.

– Innenfor vår sektor har det skjedd utrolig mye de siste ti årene, og spesielt de siste fem årene. Lokale aktører skvises ut av større nasjonale og multinasjonale selskaper. At vi da kan kjempe om en slik kontrakt med Fosvaret er veldig bra for oss. Men det har vært helt avgjørende med samarbeid for å få denne kontrakten i havn. sier Nyvoll.

Han menr det er et godt bevis på at det tross alt er mulig for lokale bedrifter å kjempe om større kontrakter med Forsvaret eller sivilt.

– Men jeg vil henstille politikerne i Troms til at når kollektivtrafikken skal ut på neste anbudsrunde må dem dele opp kontraktene. Det gjør at lokale aktører kan være med. Tar man alt under ett har vi ikke noen mulighet til å være med, sier Nyvoll.