FINNSNES: Konklusjonen fra ESA er ventet i løpet av to måneder.

I Finansdepartementets notifikasjon til EFTA Surveillance Authority (ESA) framgår det at MVA-fritakene for elbil ikke anses å være i strid med EØS-avtalen.

- Dette er svært gledelig. Selv om det vil være ett år forsinket, og burde vært innført med en gang, er det mye som tyder på at vi innleder 2015 med nullsats MVA på leasing av elbil, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening.

Vurderes av ESA

I statsbudsjettet for 2014 ble det vedtatt å gi nullsats MVA også ved leasing av elbiler og elbilbatterier fra 1. januar i år. Så forlangte den blåblå-regjeringen at lovligheten av fritakene måtte vurderes av ESA.

Det ble også bestemt at det eksisterende MVA-fritaket ved kjøp av elbil skulle notifiseres, et fritak som har eksistert siden 2001.

- Kan gi grønt lys

Elbilforeningen understreker i så måte at nullsats MVA er viktig fordi leasing i dag utgjør rundt 40 prosent av personbilmarkedet.

- Om vi slår sammen person- og varebilmarkedet øker andelen til cirka 50 prosent, heter det i ei pressemelding.

ESA bekrefter overfor elbil.no at vurderingen av notifikasjonen vil starte omgående.

- Ja, vi mottok notifikasjonen tirsdag, og vil nå sette i gang en innledende undersøkelse. Den tar vanligvis et par måneder, og resultatet kan enten være at vi gir grønt lys til ordningen eller at vi åpner en formell undersøkelse for å gå grundigere inn i saken, sier ESAs pressekontakt Andreas Kjeldsberg Pihl, i ei pressemelding.