BRØSTADBOTN: Sauebonden i Brøstadbotn har meldt inn til Fylkesmannen i Troms at han har tapt 175 av sine 960 lam på beitet i år, samt 19 søyer. I sin søknad om å få erstattet tapet, opplyser Jarl Myrholt at hele hundre lam og fem voksne dyr er blitt tatt av kongeørna. Det resterende tapet mener han jerv og gaupe har gjort seg skyldig i.

Bonden sjøl forteller at han aldri tidligere har opplevd et større tap av dyr på beitet.

– Kongeørna er blitt et forferdelig problem, og det jævligste av alt er at den får øke fritt. Det er ingen som griper fatt i denne problematikken, tordner Myrholt, som ikke legger skjul på at han finner myndighetene handlingslammet og uten evne til å ta inn over seg det bøndene sliter med.

Taper 300.000

Selv om han har sendt inn søknad om å få erstattet tapet, understreker bonden at han ikke tørr å håpe på at det vil gå veien for han. Dette med bakgrunn at han i fjor fikk erstattet kun småtterier, til tross for at han klaget saken helt til topps.

– Begrunnelsen for avslaget går på ting som at man har sluppet små lam for tidlig på beitet, slik at man mellom kortene leser at man skal ha sluppet ut små lam som ikke er levedyktige. Det legger faktisk ei ekstra byrde på skuldrene våre, og det er noe som ikke har rot i virkeligheten, understreker Myrholt.

Dyrene han har tapt på beitet i år tilsvarer for han et tap på 300.000 kroner.

Umulig oppgave

Myrholt forteller at Statens Naturoppsyn har vært og dokumentert at ørna har herjet i området der han driver gård. Av den grunn søkte han Fylkesmannen om midler for å leie en ekvipasje med en kadavrerhund, dette for å finne kadavre etter lam tatt av kongeørna. Å dokumentere at lammene er tatt av kongeørn er nemlig særdeles vanskelig.

– Jeg mente at jeg hadde mer enn godt grunnlag for å søke etter disse midlene, men jeg fikk nei til svar. Begrunnelsen var at jeg hadde mistet for lite, sukker bonde hoderystende.

Myrholt har drevet sauegård siden 1987. Han erfaring er at problematikken med kongeørn har vokst voldsomt. i løpet av disse snart 25 årene.

– Da jeg startet opp var det nesten en sensasjon om man så ei ørn. Nå er det sånn at jeg kan observere 11 ørner på åkeren samtidig. Det er slike mengder at man blir helt satt ut, men når man prøver å fortelle dette til myndighetene, så nytter det ikke. De er ikke til å rikke, sukker bonden.

(Folkebladet)